FOTO: Sirijski mališani u izbjegličkom kampu Bab al Salam

Radiosarajevo.ba
FOTO: Sirijski mališani u izbjegličkom kampu Bab al Salam
/ Ahmed, 7

Fotoreporter britanskog Telegrapha, Will Wintercross, nedavno se vratio iz izbjegličkog kampa Bab al Salam u Siriji, u blizini granice s Turskom, gdje je fotografisao djecu koja su prisiljena živjeti daleko od svojih domova u Alepu.

Bab al Salam nije uređen poput većine drugih izbjegličkih kampova: voda nije pogodna za piće, hrane ima ali je većinom loše kvalitete, u kamp stiže manje novca nego u druge kampove, a uprave gotovo da i nema, što znači da u kamp može ući ko god hoće. To su u februaru iskoristili islamistički ekstremisti i postavili autobombu na rubu kampa, usmrtivši i ranivši više ljudi, objašnjava  Wintercross.

Nesigurnost, beznađe, strepnja od svakog novog dana ipak nisu spriječili Sirijce koji borave u ovom kampu da od njega pokušaju napraviti dom, koliko je to moguće. Wintercross se u svom fotografskom projektu fokusirao na djecu izbjeglice, jer su oni, kako kaže, najnedužnije žrtve rata. U pratnji prevodioca, Wintercross je fotografisao djecu istovremeno im postavljajući nekoliko pitanja, sa željom da čuje njihovu ličnu priču.

U fotogaleriji pogledajte ove dječake i djevojčice, od kojih su mnogi izgubili roditelje, rođake i prijatelje i koji sanjaju dan kad će se vratiti svojoj kući.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije