FOTO: Rusija 'najobrazovanija' zemlja na svijetu

Radiosarajevo.ba
FOTO: Rusija 'najobrazovanija' zemlja na svijetu
/ 1. Rusija Procenat stanovništva sa visokim obrazovanjem: 53.5% Prosječna stopa godišnjeg rasta (2000-2011): nije poznato Procenat BDP-a koji se izdaje za obrazovanje: 4.9%

Svaki drugi stanovnik Rusije, starosti od 25 do 64 godine, ima fakultetsku diplomu i svrstava se u visokoobrazovano stanovništvo te zemlje. Zbog toga, ali i nekoliko drugih važnih parametara, Rusija je zauzela prvo mjesto na listi najobrazovanijih zemalja svijeta, piše B92.net.

Ovi podaci dio su najnovijeg izvještaja Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) pod nazivom “Education at a Glance 2013”, koji je obuhvatio 34 zemlje članice organizacije kao i osam koje to nisu. Izvještaj, koji ne uključuje 2012. i 2013. godinu, u cjelosti možete pročitati klikom na ovaj LINK

Visoko obrazovanje važno je kako za uspjeh pojedinca, tako i za cjelokupnu zemlju, naročito kada je riječ o državama koje imaju loše ekonomske uslove, tvrdi OECD-ov analitičar Gara Rohas Gonsales

“Nakon velikog udara ekonomske krize, što nije iznenađenje, nezaposlenost je porasla na svim nivoima obrazovanja, ali se to manje osjetilo kada su u pitanju visokoobrazovani ljudi. Pokazalo se da su na tom nivou ljudi manje izloženi nezaposlenosti i imaju veće šanse da aktivno učestvuju u ekonomskom sistemu, kako za svoju tako i za dobrobit društva”, objašnjava Rohas Gonsales. 

Listu najobrazovanijih zemalja svijeta sastavio je 24/7 Wall St., uzimajući u obzir i podatke nedavno objavljene OECD-ove studije “Survey of Adult Skills” , koja se odnosila na nivo poznavanja matematičkih operacija i čitalačkih sposobnosti odraslog stanovništva. 

Prema OECD-ovim podacima, u Rusiji je ne samo najveći broj visokoobrazovanog stanovništva, već i 95 posto odraslog stanovništva ima završenu srednju školu. Prosjek u OECD-ovim istraživanjima je 75 posto. U izvještaju se takođe navodi da je Rusija trenutno u periodu koji protiče u znaku istorijski važnog ulaganja u obrazovanje. 

Međutim, 24/7 Wall St. navodi kako Rusiju u posljednje vrijeme sve češće potresaju afere vezane za obrazovni sistem. Problem predstavlja korupcija u školstvu i na fakultetima, sistemsko varanje na testovima, kao i sve veća proizvodnja lažnih teza i doktorskih radova. 

Pogledajte u našoj galeriji koje su zemlje sa najvećim brojem visokoobrazovanih stanovnika: 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije