FOTO RECEPT: Napraviti dobar grah u 7 koraka
![FOTO RECEPT: Napraviti dobar grah u 7 koraka](https://radiosarajevo.ba/assets/default/article/871x540.jpg)
Čorbasti grah je idealno, ukusno i zdravo jelo koje se može napraviti da traje 2-3 dana i jesti podgrijano nekoliko puta. Uz komad hljeba i sezonsku salatu, grah možete jesti i ljeti i zimi, a za njegovu pripremu ne treba vam mnogo kulinarskog umijeća. Mnogi će se složiti i s tvrdnjom da je grah bolji 'sutradan', od onog koji je tek skuhan.
Međutim, osnovno o čemu trebate voditi računa je da pravljenje graha isplanirate makar nekoliko sati unaprijed. To je zato što se bobice graha trebaju potopiti u hladnu vodu i tako stajati jedno vrijeme, najbolje preko noći (ili preko dana, ukoliko ćete grah praviti u večernjim satima, da biste tokom sutrašnjeg radnog dana imali skuhan ručak).
Za 6 - 8 obroka trebat će vam:
- cca 350 grama graha bilo koje vrste (najbolji sitni zelenkasti ili bijeli)
- jedna velika ili dvije srednje glavice luka
- jedna veća ili dvije manje mrkvice
- po želji cca 50 grama suhog mesa
- 3 supene kašike ulja, može i maslinovo
- sol, biber, aleva paprika, list lovora, ostali začini po želji.
- po želji, kašičica paradajz pirea koji se dodaje pred kraj kuhanja
Prvi korak: Grah potopite u vodu i stavite da stoji nekoliko sati.
Ostale korake pogledajte u fotogaleriji
![Radiosarajevo.ba](https://radiosarajevo.ba/assets/img/rsa-box-logo.png)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.