FOTO: Najdojmljivija komunistička zdanja istočne Europe

Radiosarajevo.ba
FOTO: Najdojmljivija komunistička zdanja istočne Europe
/ Muzej u središtu Tirane

Punih je pet godina, kaže legenda, slovenski fotograf Roman Bezjak obilazio europski istok, putujući državama nekada smještenim iza željezne zavjese, a s ciljem da ovjekovječi neke od najgrandioznijih arhitektonskih projekata komunističke ere. Naravno, obišao je i ove krajeve te donio neka socrealistička zdanja iz Beograda, Sarajeva, Prištine i Skoplja. Pogledajte što je sve ovom sveučilišnom profesoru zapelo za oko dok je putovao Gruzijom, Ukrajinom, Rusijom, Njemačkom, Poljskom, Bjelorusijom, Albanijom…

Sam Bezjak isticao je kako mu nije bila namjera da sudi o strukturama, već da ih pokaže iz neke nove perspektive. Neke od snimljenih građevina tipični su primjer megalomanije u socrealizmu, gdje se nerijetko poštovalo pravilo hiper dimenzioniranosti. Fotografije su objavljene u monografiji “Socialist Modernism – Archeology of an Era”. Nakon ovog projekta slovenskog fotografa, koji predaje fotografiju na sveučilištu u njemačkom Bielefeldu, valja nam vidjeti kakvu će ideju realizirati u budućnosti, piše Zokstersomething.com.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije