FOTO: Masai tradicija - broj grla stoke odrednica broja supruga

Radiosarajevo.ba
FOTO: Masai tradicija - broj grla stoke odrednica broja supruga

Jedna od najstarijih plemenskih zajednica Istočne Afrike su Masai, koji danas žive polunomadski život u Keniji, Tanzaniji i Ugandi, a koji su u velikoj mjeri uspjeli očuvati svoju tradiciju i kulturu, javlja Agencija Anadolija (AA).

Ispijanje svježe životinjske krvi, konzumacija velikih količina mesa, poligamija i specifična tradicija su posebnosti koje pripadnike Masaija odvajaju od drugih istočnoafričkih naroda.

Prema zvaničnim podacima u Keniji živi 1,2 miliona pripadnika zajednice Masai.

Stočarstvo se smatra dijelom religioznosti Masaija, a i bogatstvo porodice mjeri se brojem grla stoke koju posjeduje.

Masai vjeruju da im stoku daruje njihovo "božanstvo kiše" Ngai, a zanimljivo je da muškarci mogu imati žena u srazmjeri s bogatstvom, odnosno koliko imaju grla stoke. Žene u zajednici Masai karakteriziraju velike rupe na ušima, naušnice i nakit koji predstavljaju glavni ukras žena.

Vlasti Kenije i Tanzanije su priznala neka prava pripadnicima Masai zajednice i oni mogu prelaziti granicu između dvije zemlje bez vize i pasoša.

Masai ranije nisu slali djecu u školu, ali u posljednjih nekoliko godina to se promijenilo i kenijske vlasti su u regijama Mara i Narrok otvorile nekoliko škola u kojima Masai pohađaju nastavu.

Kuće Masaija nazivaju se Emanjate, a njih od blata, drveta i izmeta stoke grade žene.

U razgovoru s novinarom AA, Ole Tigisa je govorio o životu plemena Masai i kazao da se njegovi pripadnici i dalje opiru modernom stilu života i da ustrajavaju u svojoj tradiciji i kulturi.

"Poligamija i broj djece u porodici predstavljaju bogatstvo Masaija. Ranije su muškarci imali i do deset žena, ali danas žene po dvije ili tri", kazao je Tigisa.

Vremešna Leina Mushoko ističe da je stoka veoma važna u tradiciji Masaija i da djeca odrastaju zajedno s njima.

"Masai i stoka čine jednu cjelinu. Mi i naša djeca s njima rastemo i starimo. Volimo konzumirati njihovo meso, krv i mlijeko. To je naša tradicija", kazala je Mushoko.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije