FOTO: Lukomir, najviše planinsko selo u BiH

Radiosarajevo.ba
FOTO: Lukomir, najviše planinsko selo u BiH
/ Foto: Haris Čalkić

Tekst preuzimamo sa prijateljskog portala 6yka.com

Da bi došli do Lukomira pješačili smo dva i pol sata iz sela Umoljani. Dok hodate imate priliku uživati u pogledu na kanjon Rakitnice. Nakon pješačenja, iza velike okuke na 1.495 metara nadmorske visine smjestilo se selo Lukomir. 

Kontrasti prirode i vremenskih prilika oslikavaju se na licima koja susrećete. Nana koja je obrađivala krompir u polju nagovara nas da kupimo koju vreću, ali odustaje kada shvata da smo došli pješice.

Ispred lokalne džamije srećemo dva izborana i stara, ali nasmijana lica:

"Hajte na kafu, evo dedo će vas dovesti do kuće a ja odo' pristavit' vodu da se kuha", veselo nas poziva nena koju smo sreli ispred jedne od kuća.

Ulazimo u domaćinstvo, a ne znamo imena domaćina. Ibrahim i Fata Čomor. U Lukomiru možete sresti Čomore ili Masleše. Trećih nema. Ibrahim i Fata imaju sedmero muške unučadi koji im pomažu:

"Ne daju nam da umremo od gladi", šali se Fata

Autentični ambijent planinske seoske kuće okrepljuje od prejakog podnevnog sunca. Jedan prozor, stari namještaj, peć na drva, sve skromno i staro, ali čisto i uredno. Plućima godi miris drveta i kamena od kojih je izgrađeno ovo domaćinstvo.

Po pričama mještana selo je staro 300 i više godina a porijeklo imena se ne zna. Nagađa se da je to kombinacija riječi „luka mira“, ali Ibrahim odmahuje:

"Ma ne zna to niko, jednostavno neko tako dao ime selu i gotovo!"

Do Lukomira možete doći i  preko Crvenog klanca i Dugog polja. Može se doći i automobilom, ali svi iskreni ljubitelji prirode to izbjegavaju. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije