FOTO: 'Korektivna silovanja' događaju se i u SAD-u

Radiosarajevo.ba
FOTO: 'Korektivna silovanja' događaju se i u SAD-u

Korektivno silovanje je izraz skovan prije petnaestak godina u Južnoj Africi, zemlji sa sve učestalijim slučajevima u kojima grupe muškaraca siluju lezbejke kako bi ih "vratili na pravi put". Nažalost, Južna Afrika nije i jedino mjesto na svijetu gdje se ovaj zločin iz mržnje događa, a o tome progovara i Project Unbreakable.

Crna statistika južnoafričke organizacije Luleki Sizwe kaže da samo u Cape Townu svake sedmice bude silovano najmanje 10 lezbejki.

Grace Brown, autorica projekta, dosad je fotografisala stotine žena i muškaraca koji su preživjeli silovanje, s ciljem njihovog osnaživanja. Njene fotografije, dopunjene riječima koje su za vrijeme silovanja žrtve morale slušati od svog silovatelja, potresne su i teško se zaboravljaju.

FOTO: 'Molila sam boga da me uspava, sad sam nesalomljiva'

Dio projekta Grace Brown bavi se korektivnim silovanjem, a na fotografijama vidimo djevojke koje su silovane kako bi ih se "izliječilo" od homoseksualnosti. "Sada više nisi lezbejka", "Previše si lijepa da bi bila lezbejka", "Dokazat ću ti da si heteroseksualna", samo su neki od citata koji se nalaze na transparentima ovih hrabrih mladih žena.

Pogledajte ih u fotogaleriji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije