FOTO: Kako se Bajram slavio u regiji i svijetu

Radiosarajevo.ba
FOTO: Kako se Bajram slavio u regiji i svijetu
/ Palestina (Foto: Agencija Anadolija)

Muslimani širom svijeta danas proslavljaju najveći muslimanski praznik Bajram koji je nastupio nakon jednomjesečnog posta tokom mjeseca ramazana.

Bajram namaz, molitva karakteristična za bajramske praznike, klanjan je jutros u džamijama širom Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Kosova, Albanije i Makedonije.

Crnogorski reis Rifat ef Fejzić je bajramsku hutbu, kao i bajramski namaz, predvodio je u podgoričkoj džamiji Beranama.

Vjernici u Beogradu, klanjanjem bajram-namaza u Bajrakli džamiji, kao i ostalih 15 mesdžida na području svih opština Beograda, obilježili su Bajram.

Centralna svečanost klananja bajram-namaza muslimani Kosova obavili su u Fatih Sultan Mehmet džamiji, najvećoj džamiji u Prištini, a makedonski muslimani u džamiji Mustafa-paše u Skoplju.

Vjernici islamske vjeroispovijesti u Zagrebu, klanjanjem namaza u zagrebačkoj džamiji dočekali su Bajram. Svečano je bilo i u novoj riječkoj džamiji.

U Moskvi dva miliona muslimana

Oko dva miliona muslimana u glavnom gradu Rusije preplavili su jutros džamije i ulice Moskve, javila je agencija Anadolija.

U Moskvi su poduzete velike mjere sigurnosti, a sve ulice u centru grada koje vode do Centralne džamije zatvorene su za saobraćaj. Građani, nakon pregledavanja sa detektorima, teško su nalazili mjesto za klanjanje, pa su klanjali i na ulicama. 

Kina: Stotine muslimana proslavilo Bajram

Stotine muslimana u kineskom gradu Shanghai dočekali su Bajram na bajram-namazu u džamiji Şiaotaoyuen, javila je agencija Anadolija.

Na ulazu u džamije bili su postavljeni štandovi, na kojima su oni koji su htjeli mogli dati vitre i zekat, a zaduženi za to podsjećali su vjernike prije namaza. Na štandovima u haremu i oko džamije prolaznici i posjetioci mogli su se poslužiti hranom i pićem.

Bajram-namaz u arapskim zemljama

Danas se bajramski praznici slave u 15 od ukupno 22 arapske zemlje, te se tako ponavlja scenario različitog tumačenja muslimana u vezi sa početkom posta u svetom mjesecu ramazanu.

Zemlje koje danas obilježavaju bajramske praznike su Saudijska Arabija, Katar, Kuvajt, Jemen, Jordan, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), Bahrein, Sirija, Egipat, Palestina, Liban, Sudan, Tunis, Alžir i suniti u Irak.

U džamiji Al-Aksa u Jerusalemu na desetine hiljada Palestinaca okupili su se kako bi obavili bajram-namaz, upućujući molitve da taj grad postane mjesto mira i dijaloga.

U džamiji Masjid al-Haramu u Meki bajram-namaz je klanjalo oko dva miliona muslimana. Bajram namazu je prisustvovao i saudijski kralj Abdullah kao i veliki broj visokih suadijskih zvaničnika, javlja agencija Anadolija.

Saudijska policija je poduzela opsežne mjere sigurnosti kako se u džamiji ne bi desili incidenti. Vjernici su se u džamiji počeli okupljati od kasnih večernjih sati dok je do početka bajram-namaza džamija bila ispunjena do posljednjeg mjesta.

Tokom klanjanja namaza policija nije dozvoljavala ulazak u džamiju kako bi spriječila moguće incidente.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije