FOTO: Iranke protestuju protiv obaveze nošenja hidžaba

Radiosarajevo.ba
FOTO: Iranke protestuju protiv obaveze nošenja hidžaba

U današnjem Iranu, moralna ili vjerska policija zažmiri na neke prestupe: žene i muškarci održavaju veze, neki od njih čak i žive zajedno, nevjenčano. Facebook je zabranjen, ali vlada uglavnom ignoriše činjenicu da ga 4 miliona Iranaca svakodnevno koristi.

Ipak, Iranke u javnosti još uvijek moraju poštovati pravila odijevanja za žene, koja nalažu da su odjevene skromno i da obavezno nose šal preko kose. Onim ženama koje se opiru ovom pravilu prijeti 70 udaraca šibom ili 60 dana u zatvoru. U ruralnijim dijelovima zemlje, tradicija nalaže da žene čak i u intimi svojih domova nose hidžab, pred muškarcima iz svoje porodice.

Hrabre Iranke odlučile su dići glas (tačnije, hidžab), protiv ovog strogog pravila i pokrenule Facebook stranicu na kojoj objavljuju fotografije na kojima poziraju bez šala preko kose, na javnim mjestima u svojoj zemlji. Na fotografijama vidimo žene, mlade i stare, koje svoje šalove nose kao zastave, kao modni detalj, preko ramena ili oko vrata, samo ne ondje gdje iranska vlada kaže da moraju biti.

Sve je počelo od iranske novinarke Masih Alinejad koja živi u izgnanstvu u Velikoj Britaniji i koja je Iranke pozvala da šalju svoje fotografije bez hidžaba. "Dok sam živjela u Iranu, skidala sam hidžab na bilo kojem mjestu na kojem sam mogla i zapitala sam se koliko drugih žena radi to isto. Ispostavilo se da ih je mnogo", kaže Alinejad. Stranica je pokrenuta prije desetak dana i već je prati 95.000 ljudi.

Iranke uz fotografije prilažu i svoje lične priče, a svaku fotografiju prati i mnoštvo komentara u kojem druge žene dijele svoja iskustva. "Uvijek skidam hidžab kad mogu jer nije bio moj izbor ni da ga počnem nositi", napisala je jedna korisnica od njih. Druga se prisjeća: "Moja majka nije nosila šal preko kose do početka '80-ih godina, kad je jedan pripadnik moralne policije uperio pušku u nju i zaprijetio joj. Moj djed je govorio da ne trebamo sjediti sa hidžabom na glavi pred njim, to ga je činilo tužnim."

Ovo nije prvi pokušaj Iranki da se oslobode obaveze nošenja hidžaba. Slični napori počeli su još 1997. godine, kad je na vlast došao Muhamed Hatami, a žene su počele nositi šal ležernije, tako da im se kosa vidjela ispod njega. Šal preko pola kose i danas preovladava među mlađim, liberalnijim Irankama.

Alinejad se suočila s brojnim kritikama otkako je pokret nastao. Podršku nije dobila ni od ljevice, kaže. "Nijedan političar u Iranu nije pokušao reformisati zakon o obavezi nošenja hidžaba. Ironično, Iranke su u većini uvijek glasale za najliberalnije kandidate na izborima, koji su obećavali manje stroge propise, ali se u stvarnosti propisi nisu mijenjali".

U fotogaleriji pogledajte nekolicinu fotografija s Facebook stranice na kojoj Iranke protestuju protiv obaveznog hidžaba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije