FOTO: Hrabre Afganistanke i njihov prvi ženski biciklistički klub

Radiosarajevo.ba
FOTO: Hrabre Afganistanke i njihov prvi ženski biciklistički klub

U današnjem Afganistanu, žena na biciklu nije baš društveno prihvatljiv prizor. Žene koje voze bicikl postat će promiskuitetne, smatraju mnogi. Tom i sličnim uvjerenjima odlučila se suprotstaviti grupa mladih Afganistanki kojima je bicikl najvažniji dio svakodnevice. I baš kao što je krajem 19. vijeka bicikl u zapadnom svijetu poboljšavao kvalitetu života žena, omogućavajući im veću mobilnost i nošenje udobnije odjeće, bicikl ženama u Afganistanu danas pomaže da ruše stereotipe i bore se za bolji položaj u društvu.

Sve je počelo 2006. godine kada je Shannon Galpin osnovala neprofitnu organizaciju Mountain2Mountain, koja pomaže ženama i djeci u ratom zahvaćenim dijelovima svijeta. Galpin je 2008. otputovala u Afganistan i uskoro postala prva žena koja je na biciklu viđena u ruralnim dijelovima ove zemlje. Iskoristivši svoju privilegovanu poziciju stranca, Galpin je na biciklu proputovala 250 kilometara u dolini Panjshir, a potom i ohrabrila mlade Afganistanke da se odvaže na istu avanturu. Zahvaljujući Shannon Galpin, koja je i osnovala Nacionalni ženski biciklistički tim Afganistana, žene koje se žele posvetiti biciklizmu u ovoj zemlji sada to mogu uraditi bez većih problema, a organizacija Mountain2Mountain im obezbjeđuje svu potrebnu opremu.

 

Najviše žena koje su se pridružle prvom biciklističkom timu u Afganistanu dolazi iz Kabula, gdje vlada liberalniji pogled na ovaj hobi, a dio biciklističkog putovanja djevojaka iz Kabula po unutrašnjosti zemlje zabilježila je fotografkinja Claudia Lopez. Pogledajte njene fotografije!

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije