FOTO: Dječak koji šalje pisma svakoj državi za bolji svijet

Radiosarajevo.ba
FOTO: Dječak koji šalje pisma svakoj državi za bolji svijet
/ Genova

Mnogo djece sanja o mijenjaju svijeta na bolje, ali kako da neko tako malen može imati uticaj na svjetske lidere?

Petogodišnak iz Velike Britanije je pronašao način.

Maleni Toby Little iz Sheffielda u Engleskoj obraća se svakoj državi na svijetu putem ručno pisanih pisama. On je odlučan da stupi u kontakt bar sa jednom osobom svake od 193 Ujedinjene nacije i dobiti odgovor.

Tobyjeva misija počela je početkom godine sa školskim zadatkom. Njegova majka Sabine Little obratila se Huffington Postu putem emaila:

U Velikoj Britaniji djeca nose knjige iz škole da bi ih čitala kući. U maju on je odabrao knjigu zvanu Pismo Novom Zelandu, u kojoj je opisan put koji pismo prelazi. Nakon čitanja pitao je: "Mama, mogu li ja napisati pismo Novom Zelandu?" Dok sam razmišljala kako mu pomoći rekao je "Mogu li napisati pismo cijelom svijetu?".

Iako je mislila da će izblijediti njegov entuzijazam za projekat, nakon 239 pisama Toby je istrajan.

Za sad se obraćao ka 187 država i dobio odgovor od 66. On danas ima web stranicu "Pisanje svijetu", gdje sa majkom prati svoj napredak.

"Proslavimo svaku zemlju koju nađemo i danas nam ih fali samo šest!", napisala je Sabine.

Tobyjev projekat neće tu završiti. Petogodišnjak takođe želi pomoći ljudima sa kojima je povezan.

"Kada smo počeli pisati pisma krenuli smo sa 'dostupnim zemljama prvog svijeta'", rekla je njegova majka. "Odjednom, dobili smo adresu Somalije. Kada smo istražili ovu zemlju Toby je bio tužan i pitao šta može učiniti da pomogne. Zajedno smo tražili humanitarne organizacije čiji rad je blizak djeci."

Toby je odabrao Shelter Box, humanitarnu organizaciju koje se brine o porodicama i djeci koji su izgubili sve u katastrofama. Danas je Toby došao do cilja od 950 dolara za tu organizaciju, za resurse koji bi trebali pogođenim porodicama. Njegovo skupljanje novca neće stati tu.

"Želim da svijet bude bolje mjesto", rekao je Toby za Good Morning America.

Šta je sljedeći cilj za dječaka za kojeg se čulo su skoro svakoj zemlji na svijetu?

"Ako pitate Tobyja, on će vam reći da želi posjetiti sve zemlje!", napisala je Sabine.

Toby sretno!

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije