FOTO: Beograd plesao protiv nasilja nad ženama

Radiosarajevo.ba
FOTO: Beograd plesao protiv nasilja nad ženama
/ FOTO: Anadolu Agency

U organizaciji Centra modernih vještina, Autonomnog ženskog centra i Mreže 'Žene protiv nasilja', u okviru globalne kampanje 'Milijarda ustaje za pravdu', u Beogradu se danas plesalo protiv nasilja nad ženama, javlja dopisnik Anadolu Agency.

Današnji performans imao je cilj da ukaže na zločin koji se zove nasilje nad ženama, pozivajući žene i muškarce širom svijeta da ustanu i protestiraju tražeći pravdu za žene koje su pretrpjele nasilje.

Prema podacima organizatora, jedna od tri žene u svijetu će biti silovana tokom svog života. U 2013. godini, u Srbiji su 43 žene ubijene od strane partnera ili člana porodice, što je 11 ubistava više nego prethodne 2012., u kojoj je za silovanje podnijeta 121 prijava, a samo 67 silovatelja je osuđeno.

Silovanje u najčešćem broju slučajeva ostaje neotkriveno i nekažnjeno. Za nasilje u porodici 2012. podnijeto je preko tri hiljade krivičnih prijava, a osuđeno je oko 1.000 počinilaca, i to najveći broj uslovno.

Događaju na Trgu republike u Beogradu prisustvovali su povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić i zaštitnik građana Saša Janković.

''Danas govorimo u ime hiljada žena, ali i u ime dece koja su ostala bez svojih majki, dece koja odrastaju u atmosferi nasilja. Danas smo ovde da zahtevamo da nasilje nad ženama nije njihov problem, već da je to društveni problem'', poručila je Petrušić.

Navela je da je još uvijek mnogo žena koje su pretrpjele nasilje, a koje se kreću u 'pravnom lavirintu' tražeći pravdu za sebe.

''Danas tražimo efikasnu i koordinisanu borbu protiv nasilja. Nasilje nad ženama nije nešto što se suzbija samo kažnjavenjem, već se ono rešava tako što se uhvatimo u koštac sa uzrocima tog nasilja i diskriminacije'', rekla je.

Prema ideji organizatora, skup je prvobitno trebalo da se održi ispred Palate pravde, ali je to zabranjeno jer bi ometalo rad sudskih organa. Komentirajući ovu situaciju, zaštitnik građana Saša Janković rekao je da je to tužno i pokazuje odnos državnih organa prema ovom problemu.

Osim u Beogradu, danas u Srbiji ustali su protiv nasilja nad ženama i u Bujanovcu, Kraljevu, Kikindi, Kragujevcu, Kruševcu, Leskovcu, Nišu, Novom Bečeju i Novom Pazaru. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije