Filipini prkose Katoličkoj crkvi: 'Da' besplatnoj kontracepciji!

Radiosarajevo.ba
Filipini prkose Katoličkoj crkvi: 'Da' besplatnoj kontracepciji!

Vrhovni sud na Filipinima odobrio je kontroverzni zakon o kontroli rađanja, uprkos velikom otporu Katoličke crkve koja se oštro suprotstavljala kontracepciji, javlja Tanjug.

"Zakon o kontroli rađanja nije protivustavan", potvrdio je portparol Vrhovnog suda Theodore te novinarima i najavio konačnu odluku suda kojom su zanemarene desetine peticija crkvenih grupa protiv zakona o reproduktivnom zdravlju, javila je agencija AFP.

Zakon predviđa obuku planiranja porodice, besplatno dijeljenje kondoma i antibaby pilula i nalaže učenje seksualnog obrazovanja u školama.

Katolička crkva je, do danas, vodila uspješnu kampanju više od 15 godina protiv bilo kakvog oblika zakona o planiranju porodica na Filipinima, mada je filipinska predsjednica Benigno Aquino prkoseći crkvenom pritisku, potpisala zakon u decembru 2012. čime pravni akt stupio na snagu.

Međutim, sud je ubrzo suspendovao zakon pošto su crkvene grupe podnijele peticije tvrdeći da je takav zakon protivustavan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije