Fenomeni: Najedite se pivske plijesni i postanite sami svoja pivara

Radiosarajevo.ba
Fenomeni: Najedite se pivske plijesni i postanite sami svoja pivara

Svaki pravi ljubitelj "kapljice" zna da se alkohol dobija fermentacijom škroba, pri kojoj se ovaj ugljikohidrat nizom hemijskih procesa pretvara u alkohol. Tu se usput događa još veliki broj drugih reakcija, te na kraju dobijemo piće odgovorno za veselje, sreću ali i poneki ljubavni brodolom, piše Idesh.net.

No jedan je Teksašanin odlučio zaobići cijeli ovaj mukotrpni proces, te alkohol fermentirati u vlastitom želucu. Kao dugogodišnji proizvođač domaćeg piva, ovaj je tip nehotično u svoj organizam unio velike količine pivske plijesni, koja i inače živi u našem organizmu, ali u regulisanoj koncentraciji. Iz nekog razloga ta plijesan se kod njega namnožila (na primjer, nakon što antibiotici pobiju sve bakterije, plijesan naprosto cvjeta), te je počela fermentirati sav škrob koji bi on unosio u svoj organizam, djelujući pritom kao malena pivara.

Uskoro su počele vrtoglavice i ostali simptomi laganog pijanstva, pa je čovjek otišao u bolnicu, gdje mu je izmjereno 0,37 promila alkohola u krvi. Prvo su mislili da potajno pije, ali daljnjim promatranjem otkriveno je da ‘pati’ od vrlo rijetkog sindroma (medicinski je termin auto-pivarski sindrom) koji je do sada zabilježen svega nekoliko puta.

Na žalost, zbog specifične situacije koja dovodi do ovakvog stanja, nije moguće raditi istraživanja na većem broju subjekata, tako da se za sada ne zna mnogo o cijeloj ovoj medicinskoj priči. Doktori  upozoravaju da, iako se na prvi pogled čini kao idealno rješenje za svakog ljubitelja alkohola, ovo nikako nije bezazleno stanje, te se infekcija plijesni može proširiti i izazvati trajna oštećenja unutrašnjih organa. 

Zato, ne pokušavajte ovo kod kuće!

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije