Feijoada - najpopularnije brazilsko jelo (RECEPT)

Radiosarajevo.ba
Feijoada - najpopularnije brazilsko jelo (RECEPT)

U Brazilu se "feijoada" jede cijele godine, a mnogi brazilski restorani nude barem jednu feijoadu na dan. To je vrsta začinjenog ragua s mnogo mesa i crnim grahom. Zanimljivo je da se servira s kriškama narandže, rižom, slatkim krompirom, kupusom ili maniokom.

Sastojci

  • 1 kg crnog graha
  • 1 kg mesa (Brazilci koriste svinjetinu, ali se vrsta mesa može i promijeniti)  
  • 900 g različitih kobasica
  • 1 kg suhe govedine
  • 6 kašika ulja
  • 2 crvena luka
  • 3 režnja bijelog luka 
  • listovi lovora
  • svežanj peršuna
  • malo soli
  • malo bibera
Postupak  

1. Preko noći namočite grah. 

2. Kuhajte grah u s mnogo vode, dok ne omekša. (Može i u ekspres loncu) 

3. Kuhani grah ostavite po strani. 

4. Preko noći namočite suhu govedinu. Namočeno suho meso kasnije narežite na male komade i kuhajte u vodi 30 minuta dok ne omekša. Iscijedite vodu i ostavite po strani. 

5. Na manje komade narežite svježe meso. Kuhajte u vodi dok ne omekša, iscijedite i ostavite po strani. 

6. Na kriške narežite kobasice. Kuhajte pet minuta, ocijedite i ostavite po strani. 

7. Na vrućem ulju pirjajte luk i bijeli luk. 

8. Dodajte grah, suhu govedinu, meso i kobasice. Miješajte. 

9. Dodajte sve začine, vodu ako je potrebno i miješajte. Neka prokuha na manjoj vatri dok tekućina ne zgusne. Povremeno promiješajte. 

10. Gotovu feijoadu istresite u zdjelu i poslužite s kriškama narandže, rižom, slatkim krompirom, zeljem ili maniokom, predlaže Magazin.hr

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije