Feijoada - najpopularnije brazilsko jelo (RECEPT)
U Brazilu se "feijoada" jede cijele godine, a mnogi brazilski restorani nude barem jednu feijoadu na dan. To je vrsta začinjenog ragua s mnogo mesa i crnim grahom. Zanimljivo je da se servira s kriškama narandže, rižom, slatkim krompirom, kupusom ili maniokom.
Sastojci
- 1 kg crnog graha
- 1 kg mesa (Brazilci koriste svinjetinu, ali se vrsta mesa može i promijeniti)
- 900 g različitih kobasica
- 1 kg suhe govedine
- 6 kašika ulja
- 2 crvena luka
- 3 režnja bijelog luka
- listovi lovora
- svežanj peršuna
- malo soli
- malo bibera
Postupak
1. Preko noći namočite grah.
2. Kuhajte grah u s mnogo vode, dok ne omekša. (Može i u ekspres loncu)
3. Kuhani grah ostavite po strani.
4. Preko noći namočite suhu govedinu. Namočeno suho meso kasnije narežite na male komade i kuhajte u vodi 30 minuta dok ne omekša. Iscijedite vodu i ostavite po strani.
5. Na manje komade narežite svježe meso. Kuhajte u vodi dok ne omekša, iscijedite i ostavite po strani.
6. Na kriške narežite kobasice. Kuhajte pet minuta, ocijedite i ostavite po strani.
7. Na vrućem ulju pirjajte luk i bijeli luk.
8. Dodajte grah, suhu govedinu, meso i kobasice. Miješajte.
9. Dodajte sve začine, vodu ako je potrebno i miješajte. Neka prokuha na manjoj vatri dok tekućina ne zgusne. Povremeno promiješajte.
10. Gotovu feijoadu istresite u zdjelu i poslužite s kriškama narandže, rižom, slatkim krompirom, zeljem ili maniokom, predlaže Magazin.hr.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.