Fascinantno otkriće: Imenovan novi ljudski organ!

Radiosarajevo.ba
Fascinantno otkriće: Imenovan novi ljudski organ!
Mezenterij - potpuno novi organ upravo je klasificiran, i iako znamo sve o njegovoj strukturi, njegova funkcija ostaje nepoznanica.

Smješten u ljudskom probavnom sustavu, dugo se vjerovalo kako je mezenterij složena i kompleksna struktura koja omogućava da živci i krvne žile dođu do crijevne stijenke i sustav drže 'na mjestu', no nedavna istraživanja pokazuju kako je u pitanju samo jedan stalan organ.

Zahvaljujući novim istraživanjima, piše Sciencealert, prebrisat će se medicinski udžbenici, a mezenterij napokon dobiti status organa.

Ovo okriće ne mijenja strukturu našeg tijela, ali imenovanjem novog organa cijelo područje medicine doživjet će promjenu koja bi nam mogla pomoći u razumijevanju nas samih i liječenja određenih bolesti, prenosi Večernji.hr.

Pred liječnicima i studentima medicine velik je zadatak: pronaći funkciju novog organa i otkriti koju ulogu mezenterij ima kada su u pitanju bolesti abdomena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije