Facebook - raj za narcise

Radiosarajevo.ba
Facebook - raj za narcise


Potvrdivši sumnju mnogih skeptika kada su u pitanju društvene mreže, istraživači su utvrdili direktnu vezu između broja Facebook prijatelja i stepena narcisoidnosti kod pojedinaca.

Studija objavljena u časopisu Personality and Individual Differences donosi sljedeće činjenice: ljudi koji su osvojili visok broj bodova na testu koji određuje nivo narcizma, imali su veliki broj prijatelja na ovoj društvenoj mreži, te su češće osvježavali svoj FB profil nego ostali.

Također, narcisi često mijenjaju profilne fotografije i mnogo češće se vrijeđaju na komentare, a istraživači su doznali i da među mlađom populacijom rapidno raste količina narcizma i opsjednutosti sobom.

Jedan od termina kojim je opisan ovaj 'fenomen' je 'grandiozni egzibicionizam', koji karakteriše površnost, izražena sujeta, osjećaj superiornosti i egzibicionističke tendencije, a pojedincu daje potrebu da konstantno mora biti u centru pažnje.

Facebook predstavlja idealnu platformu za ovakve vrste ponašanja i samo-promocije, te plodno tlo za popravljanje i pumpanje oštećenog ega, kao i traženje socijalne podrške, zaključak je studije.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije