Evropljani u posljednjih 100 godina porasli 10 cm

Radiosarajevo.ba
Evropljani u posljednjih 100 godina porasli 10 cm

Visina prosječnog muškarca povećala se za gotovo 11 centimetara od kraja 19. vijeka, piše BBC pozivajući se na nedavno istraživanje.

Studija, objavljena u Oxford Economic Papers, pregledala je podatke iz 15 evropskih zemalja i otkrila da su muškarci rasli oko milimetar godišnje, a procjenjuje se da je razlog za to smanjenje broja slučajeva dječjih bolesti.

Također, bolji higijenski uslovi i životni standard, kao i manje porodice u kojima je lakše hraniti djecu, doprinijeli su ovoj pojavi.

„Rast čoveka je ključni indikator poboljšanja zdravlja populacije”, kaže vođa istraživanja, koji dodaje da o visini žena još nema dovoljno podataka. Stručnjak Fakulteta za javno zdravlje u Velikoj Britaniji dodaje da to ne znači da su niži ljudi manje zdravi.

Istraživanjem su bili obuhvaćeni samo muškarci jer za žene nije bilo dovoljno dokumentacije, pojasnili su autori.

Studija je pokazala i određene razlike između različitih evropskih zemalja, pa je tako u sjevernoj Evropi i Velikoj Britaniji, suprotno očekivanjima, zabilježeno dodatno povećanje visine u doba dva svjetska rata i Velike depresije.

S druge strane, u južnoj Evropi ubrzavanje promjena u visini zabilježeno je nakon Drugog svjetskog rata, što je sve povezano sa dostupnošću hrane i nutrijenata, te različitim socijalnim mjerama koje su mijenjale život ljudi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije