Evo šta možete učiniti kada vas neko naljuti: 'Upoznajte sebe da bi druge razumjeli'

0
Radiosarajevo.ba
Evo šta možete učiniti kada vas neko naljuti: 'Upoznajte sebe da bi druge razumjeli'
Pixabay / Ilustracija

Ponekad nam treba nekoliko dana da se smirimo kada uđemo u sukob s drugom osobom, pogotovo ako nas je naljutio neko za koga ste mislili da vam je blizak.

To onda utiče na ostale segmente života i onemogućuje vam normalno funkcioniranje.

Stoga pažljivo pročitajte primjer jedne žene jer vas razmišljanje na drukčiji način može promijeniti nabolje.

Bećirović u Kairu pozvao egipatske investitore da ulažu u BiH: Jačat ćemo ekonomske veze

Bećirović u Kairu pozvao egipatske investitore da ulažu u BiH: Jačat ćemo ekonomske veze

Naime, jedna žena nije imala dobar odnos sa svojim timom na poslu. Primijetila je da s mnogim svojim kolegama nije prijateljica, gledaju je sumnjičavo te nisu timski orijentisani.

U sebi je mislila da je razlog tome što su joj sami šefovi bili naklonjeni - njen je rad uvijek bio hvaljen i predstavljan kao primjer drugima. Dakle, sve je jednostavno - mislila je da joj ostatak ekipe zavidi. A onda je srela čovjeka kojem se povjerila, a on joj je dao savjet:

Ilustracija
Foto: Pexels: Ilustracija

"Razlog nije u ovim ljudima, nego u vama samima. Iz nekog razloga ste odlučili da im uopće nije stalo do vas. Njih zapravo nije ni briga. Svako od njih je zauzet sam sa sobom."

I objasnio joj je da svaki čovjek ima svoj unutarnji prostor kojim može upravljati po volji ako nauči. Ako nas neko živcira ili razbjesni, to je samo zato što smo tu osobu pustili unutra, odnosno stvorili smo njegovu projekciju i sliku u našem prostoru.

Time sami dajemo toj osobi moć nad nama. Ali čim ga maknemo s ovog prostora, shvativši da se sve to događa samo u našim glavama, prestat će uticati na nas.

Poslušala je savjet tog čovjeka, počela pažljivo promatrati sebe, svoje misli i um i shvatila je da je ona zapravo uzrok svih svojih nevolja. Tim nije mario za nju - svi su samo radili ono što su mislili da je ispravno i potrebno za sebe, a ona je pogrešno vjerovala da to ima veze s njom.

Svako od nas se u životu susreo sa nečim sličnim - svi mi, barem ponekad, kada se nađemo u grupi ljudi, povjerujemo da smo ovdje suvišni, da nas ovdje ne vole. Ali to je samo ego, to su samo naši krivi mentalni stavovi.

Lijepa ljubavna priča dvoje mladih: Prosidba u idiličnoj Rami

Lijepa ljubavna priča dvoje mladih: Prosidba u idiličnoj Rami

Drugi jednostavno rade ono što rade, kako mogu i kako misle da im odgovara. Ako vodite računa o sebi i nosite se sa svojim stavovima, onda se nećemo brinuti za druge ljude, a nakon nekog vremena mogu čak postati ugodni i ljubazni prema nama.

Najbolji način da živite u skladu s drugima je da se prvo uključite u vlastite promjene i samosvijest. Ako bolje upoznaš i razumiješ sebe, bolje ćeš razumjeti i druge, piše Sensa.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije