Evo razloga zbog kojih treba da budete spontani u životu

Radiosarajevo.ba
Evo razloga zbog kojih treba da budete spontani u životu

Život postoji kako biste uživali u sitnim trenucima. Svaki dan je nova avantura. Svako jutro treba da donese neko iznenađenje ali i izazov. Trebalo bi da bude raznovrsno i uzbudljivo. Mnogi misle da stres dolazi od neplaniranih situacija, a istina je da dolazi od pokušaja da planirate stvari koje nisu, realno, pod vašom kontrolom, piše Elite Daily. 

Planiranje znači pokušaj kontrole budućnosti, koja se ne može kontrolisati. A upravo planiranje je prvi korak koji vas vodi do razočaranja. Zato što mnogo puta planovi ne ispadnu kako smo se nadali. 

Pitanje je da li treba se zbog toga treba prepustiti, ne planirati budućnost i uživati u svakodnevnim iznenađenjima? Da li bismo bili manje stresirani ako bismo prestali da planiramo? 

Planovi nikada ne ispadnu kako ste željeli 

Ništa nikada ne ispadne kako smo planirali. Tako kaže poslovica i to je najčešće zaista tako, stoga zašto biste suludo potrošili život da osporite ovu veliku istinu. Zašto je prosto ne prihvatite i prestanete da gubite vrijeme na propale planove i razočaravajuće ishode. 

Iznenađenja su najbolji dio života 

Ne bismo živjeli da znamo da će život biti uvek isti, da neće biti iznenađenje, uzbudljivih avantura i spontanih preokreta. Planiranjem ubijamo iznenađenja. 

Gdje je sadašnjost? 

Ukoliko konstantno planirate budućnost, propuštate sadašnjost. Momenat u kome prestajete da planirate je momenat u kome vam se život mijenja. Kada živite u trenutku onda stvarno uživate u životu.

Propuštate detalje 

Planiranje odvraća um od primjećivanja divnih i neplaniranih stvari oko nas i generalno u životu. 

Propuštate prilike 

Da li ste ikada čuli za rečenicu: Pojaviću se kada prestaneš da me tražiš? To je fraza koja se odnosi na prilike u životu. Najbolje stvari se dešavaju kada niko ne očekuje. 

Stvarate sebi nepotreban stres 

Ukoliko prestanete da mislite o budućnosti, manje ćete brinuti. Sve one stvari koje su vam stvarale teret pašće sa vaših ramena i imaćete vremena da uživate u svakom trenutku, a ne da brinete o stvarima koje su van vaše kontrole.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije