Evo koje su poze najzdravije za spavanje: Da li ih praktikujete?

0
Radiosarajevo.ba
Evo koje su poze najzdravije za spavanje: Da li ih praktikujete?
Foto: Wikipedia / Ilustracija / Spavanje

Ujutro se teško odvajamo od njega, tokom dana zamišljamo da smo u njemu, a navečer zahvalno uranjamo među njegove plahte. Riječ je, naravno, o krevetu, koji nam služi za svakodnevno punjenje baterija.

Najčešći položaj spavanja je na boku u položaju fetusa (48%), a slijedi ga spavanje na trbuhu (40%) te različiti položaji na leđima.

Koja je pozicija spavanja najzdravija?

Schmidt poručio Čoviću da se smiri, vjeruje da je Dodik razuman: "Pozivam ih da zajedno sjednemo"

Schmidt poručio Čoviću da se smiri, vjeruje da je Dodik razuman: "Pozivam ih da zajedno sjednemo"

1. Fetalni položaj

Spavanje na boku sa savijenim nogama uvijenima prema trupu tijela, drugim riječima, spavanje kao beba ili fetus. Ovaj položaj je odličan za trudnice jer poboljšava cirkulaciju nerođene bebe te sprečava da maternica pritišće jetru. Uz to, može pomoći smanjiti bolove u donjem dijelu leđa i hrkanje. Fetalni položaj omogućuje kralježnici da se odmori u prirodnom položaju, a neka su istraživanja pokazala da bi mogao biti koristan i kod sprečavanja Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.

Ako spavate u ovom položaju, pokušajte se što više opustiti jer ukočenost i pretjerana savijenost mogu izazvati probleme s disanjem. Za još bolji san, stavite jastuk između koljena, pišu 24sata.

2. Spavanje na boku

Položaj spavanja na boku s ispruženim nogama pokazao se kao poprilično zdrav izbor. Naime, osim što smanjuje hrkanje, odličan je za probavu te smanjenje žgaravice (i to lijeva strana, potvrdila su neka istraživanja).

Kao i kod fetalnog položaja, spavanje na boku možete poboljšati stavljanjem jastuka između potkoljenica, što će biti od pomoći za poravnavanje kukova, a time i smanjenja bola u križima. Treba paziti i na odabir dovoljno visokog jastuka za glavu jer spavanje na boku ponekad može uzrokovati ukočenost ramena i dovesti do stezanja čeljusti. Jastuk treba poduprijeti vaš vrat na način da su vratni kralješci vodoravno s podlogom.

3. Ispruženi na trbuhu

Možda je za neke spavanje na trbuhu s rukama ispod jastuka ili pored tijela najudobniji, ali nije i najzdraviji položaj. Osim što može smanjiti apneju (plitko ili isprekidano disanje koje sprečava miran san) i hrkanje, spavanje na trbuhu nema neke druge benefite. Upravo suprotno, takav položaj može kod nekih izazvati bolove u vratu i leđima te opteretiti mišiće i zglobove zbog čega se ujutro mogu pojaviti osjećaji bola i umora.

A ako ne možete ili jednostavno ne želite izbjegavati ovaj položaj, preporuka je koristiti što tanji i mekši jastuk kako vrat ne bi bio pod krivim uglom. Čak nije loše rješenje možda izbaciti jastuk, što će spriječiti mogućnost zatvaranja dišnog puta. Postavite si dodatno jedan jastuk ispod donjeg dijela trbuha jer će to smanjiti pritisak na donji dio leđa.

4. Na leđima

Spavanje na leđima štiti kralježnicu, može pomoći u ublažavanju bolova u kukovima i koljenima te smanjenju nepotrebnog pritiska na leđa i zglobove. Kod spavanja na leđima jastuk treba biti dovoljno visok da podrži prirodnu krivulju gornjeg dijela kralježnice, a odabirom anatomskog jastuka mogu se izbjeći bolovi u vratu i leđima. Zanimljivo je i da ovaj položaj štiti kožu lica od bora, ali s druge strane, nije dobar za one koji imaju problema s apnejom i hrkanjem. Osim što uznemirava vaš, ali i san osobe pored vas, hrkanje može dovesti do zadebljanja i problema s karotidnom arterijom, koja opskrbljuje krvlju mozak, lice i vrat.

Za bolji san, stavite jastuk iza koljena jer može pomoći u podržavanju prirodne krivulje leđa te ublažiti pritisak na kralježnicu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije