Naučnici otkrivaju koje je idealno vrijeme za odlazak na spavanje

1
Radiosarajevo.ba
Naučnici otkrivaju koje je idealno vrijeme za odlazak na spavanje
Foto: Pixabay / Ilustracija

Iako je veza između sna i zdravog srca već dobro ustanovljena, istraživači još uvijek istražuju detalje.

Nova studija sugeriše da bi čak moglo da postoji optimalno vrijeme, unutar našeg 24-satnog tjelesnog ritma, kada bi trebalo da idemo na spavanje.

"Tijelo ima 24-satni unutrašnji sat, koji se zove cirkadijalni ritam, koji pomaže u regulisanju fizičkog i mentalnog funkcionisanja", kaže psiholog sa Univerziteta Exeter David Plans.

U 20 fotografija pogledajte kako je večeras bilo na Koševu i razdragane navijače na stadionu

U 20 fotografija pogledajte kako je večeras bilo na Koševu i razdragane navijače na stadionu

Za ljude, koji nemaju neke teže zdravstvene probleme, može da bude od pomoći informacija da vrijeme za san između 22 i 23 sata pogodno za zdrav kardiovaskularni sistem.

"Rezultati naše studije sugerišu da je veća vjerovatnoća da će rani ili kasni odlazak u krevet poremetiti tjelesni sat, sa negativnim posljedicama po zdravlje kardiovaskularnog sistema", navodi se.

Analizirajući podatke akcelerometra koji je nosilo na zglobu od 88 .026 učesnika tokom studije, istraživački tim predvođen Saahramom Nikbaktijanom iz kompanije za digitalnu zdravstvenu zaštitu Huma Therapeutics AI bio je u mogućnosti da uporedi vrijeme odlaska na spavanje sa kasnijim zdravstvenim ishodima, piše Nathional Geographic.

Rezultatis u pokazali 3.172 slučaja kardiovaskularnih bolesti, tokom skoro šest godina - koliko dugo su praćeni učesnici studije.

Tim je otkrio da je zaspivanje poslije ponoći ili prije 22 sata bilo povezano sa oko 25 posto povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, u poređenju sa zaspivanjem između 22 i 23 sata. Ovo povećanje rizika palo je na 12 procenata kod onih koji su zaspivali između 11-12 sati.

"Najrizičnije vrijeme je bilo poslije ponoći, potencijalno zbog toga što se smanjuje vjerovatnoća da se vidi jutarnja svjetlost, što resetuje tjelesni sat", kaže Plans.

Tokom ove analize uzimani su u opzir i ostali faktori kao što su starost, pol, dužina sna, pušački status, težina, dijabetes, krvni pritisak, nivo holesterola i socioekonomski status. Takođe je bio izraženiji kod žena, ali istraživači još nisu sigurni zašto.

Treba istaći da se nakon ove vrste studije ne može tvrditi "nećete" ili "hoćete" imati kardiovaskularnih problema ako redovno odlazite u krevet u ovo vreme, ali svakako da može da bude od pomoći organizmu kako bi što boje funkcionisao.

Takođe, studija je bila ograničena godinama učesnika, socioekonomskim statusom i etničkom pripadnošću – odnosno u studiji su učestvovali pretežno bogatiji bijeli ljudi, starosti između 43 i 79 godina – tako da ne mora nužno važiti za druge demografske kategorije.

Rezultati studije su u skladu sa prethodnim istraživanjima koja pokazuju povećan rizik od kardiovaskularnih problema kod ljudi koji odlažu odlazak na spavanje, i sa onim što znamo o fiziologiji našeg tjelesnog sata.

Ovo istraživanje je objavljeno u European Heart Journal – Digital Health, a prenio je Science Alert.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije