Evo kako efikasno ukloniti mrlje od dezodoransa sa odjeće

0
Radiosarajevo.ba
Evo kako efikasno ukloniti mrlje od dezodoransa sa odjeće
Pixabay / Ilustracija

Ove mrlje u pravilu nastaju nakon što se nanese dezodorans koji sadrži aluminij. Kod pranja u mašini se te mrlje uglavnom ne otklone, nego se još pojačaju. Kako bi se otklonile, potrebna je priprema prije pranja.

Znoj i loj se povezuju s aluminijskim solima i tako ostavljaju trag. Na bijeloj majici su mrlje obično smeđe, a na crnoj majici bijele. Postoji nekoliko trikova kako ih otkoloniti u zavisnosti od toga da li se mrlje tretiraju odmah ili kasnije.

Limunska kiselina protiv bijelih i žutih mrlja

Bijele ili žute mrlje od dezodoransa možeš pobijediti pomoću limunske kiseline. Najbolje djeluje na svijetloj odjeći. Za to ti trebaju tri kašike praška limunske kiseline (možeš ga kupiti u drogeriji ili apoteci) koje rastopiš u litru vode. Odjeću ostavi da se omekša u tome nekoliko sati (najbolje preko noći), a zatim je operi u mašini kao i obično.

Oglasio se član porodice Danke Ilić (2): 'Bili smo uznemireni, a sada zbunjeni'

Oglasio se član porodice Danke Ilić (2): 'Bili smo uznemireni, a sada zbunjeni'

Soda bikarbona protiv svakodnevnih mrlja

Ovaj trik se koristi tako što ćeš rastopiti jednu do dvije kašike u toploj vodi te omekšati u tome odjeću. Nakon 30 minuta istrljaj rukom ili mekanom četkom, potom operi kao i inače.

Sirće protiv jakih i bijelih mrlja

Pomoću sirćeta možeš očistiti jake, bijele ili starije mrlje od dezodoransa sa šarene i crne odjeće. Sirće razrijedi s vodom. Nemoj koristiti prejaku koncentraciju! Omekšaj u tome odjeću nekoliko sati, a zatim operi u mašini.

Kako ukloniti tvrdokorne mrlje s odjeće? Evo nekoliko trikova

Kako ukloniti tvrdokorne mrlje s odjeće? Evo nekoliko trikova

Uklanjanje svježih mrlja 

Svježe bijele mrlje jednostavno je ukloniti uz pomoć malo deterdženta za pranje suđa. Nanesite malo deterdženta za suđe na mrlju, lagano protrljajte (možete to uraditi i četkicom za zube) kako bi se stvorila pjena, a zatim operite. 

Nikada se dio odjeće uprljan dezodoransom ne tretira vrućim zrakom ili peglom. Kombinacija ostataka hemikalija i toplote mogla bi uništiti tkaninu, piše 24sata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije