EU: Svaki deseti stanovnik ima mentalne probleme

Radiosarajevo.ba
EU: Svaki deseti stanovnik ima mentalne probleme

Svaki deseti stanovnik EU ima neki mentalni problem, rečeno je danas na dvodnevnoj konferenciji u Vilniusu koju je organizovalo Vijeće EU.

Tačnije, oko 50 miliona građana Evropske unije, što je oko 11 posto ukupne populacije, pati od nekog mentalnog problema, a još je porazniji podatak da sve više djece i mladih pati od mentalnih bolesti.

Cilj konferencije je promocija implementacije Pakta za mentalno zdravlje, koji nalaže poboljšanje djelovanja na polju zdravlja, društvenih pitanja i obrazovanja. Na konferenciji je bilo govora i o mentalnom zdravlju djece, mladih, starijih osoba, uticaju konzumiranja alkohola, rizicima samoubistva, depresiji, ali i stigmatizaciji mentalnih bolesti.

Komesar EU za pitanje zdravlja Tonio Borg i ministar zdravlja Litvanije Raimondas Sukys apelovali su na vlade zemalja članica EU da obrate posebnu pažnju na prevenciju i inovacije u liječenju mentalnih bolesti.

Konferencija je počela 10. oktobra, na Svjetski dan mentalnog zdravlja, koji je ove godine bio posvećen starijim osobama i njihovom mentalnom zdravlju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije