Epidemija digitalne demencije među mladima

Radiosarajevo.ba
Epidemija digitalne demencije među mladima

Ljekari upozoravaju da je među mladima u porastu pojava slučajeva digitalne demencije.

Stručnjaci ističu da tinejdžeri postaju sve ovisniji od digitalne tehnologije da više nisu u stanju da zapamte svakodnevne detalje, poput sopstvenih telefonskih brojeva.

Istraživanje provedeno u Južnoj Koreji otkrilo je da mladi koji se pretjerano pouzdaju u svoje 'gadgete', umjesto u vlastitu memoriju, pate od sličnih simptoma gubitka pamćenja kao pacijenti koji boluju od psihijatrijskih bolesti ili oni koji su imali povredu glave.

Broj osoba između 10 i 19 godina koje koriste pametne telefone duže od sedam sati dnevno porastao je za 18,4 posto. Južna Koreja prednjači u digitalnom dobu: ova nacija je u samom vrhu po ovisnosti o internetu, pametnim telefonima i drugim gadgetima.

"Pretjerana upotreba pametnih telefona i raznih konzola za igrice otežava uravnoteženi razvoj mozga", rekao je Byun Gi-won, ljekar iz bolnice u Seulu.

Slično istraživljanje obavio je i Univerzitet iz Los Anđelesa (UCLA), a rezultati govore da mladi sve više pate od gubitka pamćenja.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije