Elvir Tabaković: Kako sam postao svećenik

Radiosarajevo.ba
Elvir Tabaković: Kako sam postao svećenik

Prije sedam godina je diplomirani ing. Mijo Barada, laik pomoćnik slovenskog egzorcista Marijana Arhara i poduzetnik iz Segeta Donjeg, prorekao Danici Tabaković da će joj sin Elvir završiti kao obraćenik.

''Otpratio me je riječima da se ne brinem za njega. Vjera je u mom životu i životu naše obitelji oduvijek igrala ključnu ulogu. Vjerovalo se da je sve teške situacije, pa naposlijetku i opstanak privatnog biznisa, Bog preokrenuo u našu korist'', kaže Danica.

U jednom od prijelomnih trenutaka, Danica je otišla na duhovni seminar kod Mije Barade i od tada ga u porodici nazivaju molitvenim prijateljem, a nekoć su zajedno bili i na studiju agronomije, piše Globus.

Prije sedam godina, kad je ta 'prognoza' izgovorena, to mora da je zvučalo neostvarivim. Elvir se iz Osijeka, grada u kojemu je odrastao, preselio u Zagreb, započeo samostalan život, upisao snimanje na Akademiji, počeo raditi u Jutarnjem listu, Auto-klubu... Ostao je freelance fotograf, nije se želio vezati stalnim poslom, jer bi tada teško nalazio vrijeme za svoju ljubav - vespu i putovanja.

Na vespi je jezdio po svijetu, dojezdio i do najsjevernije tačke Europe, Nordkappa, proputovao je Afriku i Ameriku, bordao je Alpama, obožavao je kajtanje... Izgledalo je kao da živi u petoj brzini - u jednoj bi godini prošišao i 120.000 kilometara.

A onda se dogodio klik.

U januaru je Elvir otišao na seminar duhovne obnove kod Mije Barade u bavarski Wigratzbad. Nije bila dovoljna samo mamina preporuka. I prijateljica je Elviru pričala o duhovnoj obnovi, intimnim i emocionalnim preokretima što ih doživljavaju ljudi nakon susreta s Mijom.

U februaru je Elvir otišao na još jedan seminar i ostao u samostanu u Paringu pet dana kao gost. To mu je bio prvi ozbiljniji susret sa svećenicima. Osjećao je da dobiva ono što mu je najviše nedostajalo u životu - ispunjenje.

U aprilu je sjedio u zagrebačkoj crkvi Srca Isusova u Palmotićevoj i spoznao da želi potpuno promijeniti svoj život. Da se želi zarediti.

Sada, šest mjeseci poslije mise u Palmotićevoj, Elvir se nalazi u augustinskom samostanu Sv. Mihovil u Paringu. Paring je selo s tristo stanovnika, ima samo nekoliko kućica, dvadesetak kilometara od Regensburga. Elvir je uspio svećenike uvjeriti da je vjera u njemu toliko jaka da ga prime u svoj red, iako se tek nedavno obratio. Vespu je ostavio u Osijeku, a fotografsku opremu ponio sa sobom...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije