Elham Al-Qasimi - prva Arapkinja na Sjevernom polu

Radiosarajevo.ba
Elham Al-Qasimi - prva Arapkinja na Sjevernom polu

Foto: elhamalqasimi.com

27-godišnja Elham Al-Qasimi, investicijska menadžerica iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, trebala bi službeno postati prva arapska žena koja je kročila na Sjeverni pol. Elham namjerava skijaškim cross countryjem stupiti na krov svijeta, te tako dokazati da je nastupilo vrijeme velikih promjena za arapske žene.

Ekspedicija je počela u petak 16. aprila, kada je Elham sletjela na ledenu stanicu "Borneo" koja se nalazi između 88 i 89 stupnjeva geografske širine. Odatle je krenula prema sjeveru.

Ekspedicija bi trebala trajati 11 dana i biti duga 100 nautičkih milja.




Elham tokom putovanja smije koristiti samo ljudsku snagu, bez pomoći u namirnicama koje bi mogle biti dostavljene iz zraka. Na putu nije sama, već ima vodiča.

Tok ekspedicije može se pratiti na oficijelnoj stranici
elhamalqasimi.com

Iako Ujedinjeni Arapski Emirati slove za "najliberalniju" od svih arapskih zemalja, ova hrabra žena već je doživjela kritike od strane konzervativaca. Njihov argument je da ovakva polarna avantura nije prikladna za žene. No Elham ovakve kritike podnosi stojički.


"Na svakih 200 pozitivnih poruka u kojima mi ljudi čestitaju i bodre me, dobijem jednu u kojoj me pitaju što mi to treba s obzirom da sam žena. Mislim da je to prilično dobar omjer" izjavila je za Glas Amerike.

Vezano:
Iran: Neskromnost žena izaziva zemljotrese

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije