Ekonomisti kažu: Skratite radno vrijeme na 6 sati dnevno!

Radiosarajevo.ba
Ekonomisti kažu: Skratite radno vrijeme na 6 sati dnevno!

Skraćenje radne sedmice sa 40 na 30 sati doprinijelo bi našem blagostanju, poboljšalo naš porodični život i ojačalo naša prijateljstva, tvrde ekonomisti. U kombinaciji sa nizom novih oblika dozvoljenog odsustva s posla, time bi se smanjila i emisija štetnih gasova.

U novoj knjizi istraživačke organizacije Nova ekonomska fondacija (NEF), ekonomski stručnjaci ističu da bi se skraćenje radne sedmice moglo ostvariti postepenim uvođenje promjena na tržištu rada.

Preduzeća treba podstaći da radnicima češće odobravaju odsustvo, umjesto da im povećavaju plate, dok bi mladi na početku karijere radili četiri dana u sedmici, što je model koji se već uspješno primjenjuje u Holandiji.

Slijedeći primer Belgije, britanska vlada trebala bi omogućiti svim zaposlenima da rade kraće i da poveća minimalne plate, navodi se u knjizi.

Anna Coote, šefica sektora socijalne politike u NEF, smatra da “moramo preispitati način na koji dijelimo naše sate na plaćene i neplaćene aktivnosti i pobrinuti se da svako dobije pristojnu količinu slobodnog vremena”.

Vrijeme je dragocjenije od novca

Belgija, Holandija i Njemačka pokazale su da je moguće provesti takve izmjene, bez nanošenja štete ekonomiji, navodi se u knjizi. Skraćenje radne sedmice smanjilo bi pritisak prije svega na žene i omogućilo im da podijele obaveze kod kuće sa muškarcima, što bi doprinijelo i povećanju ravnopravnosti među polovima.

"Svi mi znamo da je vrijeme novac. Nejednakost između bogatih i siromašnih sve se više produbljuje, skandal kojim se prikriva još jedan vid neravnopravnosti, između onih koji u velikoj mjeri kontrolišu svoje vrijeme i onih koji to ne mogu. Nedostatak vremena i nedostatak novca često idu ruku pod ruku", kaže Coote, ali dodaje da je vrijeme mnogo dragocjenije od toga.

Niko ne bi smio raditi neprimjereno mnogo sati kako bi mogao sastaviti kraj s krajem, ocjenjuje ona i dodaje da problem niskih primanja i predugog radnog vremena treba rješavati u isto vreme.

"Nedostatak vremena za sebe može ozbiljno ugroziti naše zdravlje i blagostanje, naš porodični život, prijateljstva i društvo", ističe ona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije