Ekokook - ekološki prihvatljiva kuhinja

Radiosarajevo.ba
Ekokook - ekološki prihvatljiva kuhinja

Ekokook

Ekokook, projekat Faltazi Laba, je kuhinju koja ima višestruku namjenu. Primamljiva, pomalo svemirskog izgleda i višestruko funkcionalna. Osim kuhanja i čišćenja, štedi vodu i prerađivuje otpad čime čini uslugu našoj planeti.

Osim što pruža užitak kuhanja, Ekokook nastoji procesuirati otpad što je moguće brže i bliže mjestu gdje je nastao. Objedinjuje spremnike za skladištenje, pakiranje, rezervoar ispod sudopera za prikupljanje vode koja se koristi, pročišćava i iznova je spremna za upotrebu.



Posebni spremnik nalazi se u obliku kontejnera u kojem gliste prerađuju organski otpad. Ekokook također ima i tri ugrađene mikro-biljke koje sudjeluju u sve tri faze recikliranja.

"Sva bit Ekokooka provođenje je globalnih istraživačkih projekta u stvarnost – stvaranje eko-prihvatljivih staništa u stvarnom svijetu. Trudimo se odgovoriti na pitanje kako uvesti ekološke projekte u domove.



Kako nadograditi postojeće stambene prostore bez zagovaranja potpune rekonstrukcije? Usredotočili smo se na sučeljavanje i spajanje staništa i vanjskih resursa. Svaki zid, balkon, prozor, vrata i svaki dio namještaja može poslužiti kao stalak za eko-instalaciju. Sav zrak, voda, vjetar i zraka sunca koji se spuštaju na zemlju trebaju se promatrati kao rijetki resursi koji se lako mogu istrošiti i uništiti. Svaka kap vode mora se prikupljati i koristiti do krajnje granice prije no što je ispustimo natrag u zemlju. Polako, ali sigurno, akumuliranje resursa, stvaranje eko-sigurnosti, može promijeniti naš okoliš nabolje", poruka je Faltazi Laba.


net.hr/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije