E-cigareta nije bezopasna

Radiosarajevo.ba
E-cigareta nije bezopasna
E-cigareta

Nakon što je većina evropskih zemalja zabranila pušenje u javnim prostorima, sve je više pušača koji su posegnuli za tzv. elektronskom cigaretom uvjereni da će se tako lakše osoboditi loše navike. No, naučnici tvrde da još nema dokaza da je ta cigareta koja radi na principu udisanja para umjesto duhanskog dima, sigurna.

Dimne nevolje
Naime, sve donedavno elektronska cigareta preporučivala se kao korak prema nepušenju onim pušačima koji su osjećali silnu potrebu da imaju cigaretu među prstima i osjete draž pare kad već nema dima duhana. Vjerovalo se da pri pušenju takve cigarete nema izgaranja duhana, katrana pa, prema tome, ni kancerogenih tvari.

Međutim, ovih dana rad objavljen u British Medical Journalu kaže kako bi se trebala obaviti dodatna istraživanja. Američka agencija za hranu i lijekove, FDA još prije upozorila da je u pari iz elektronskih cigareta pronađena visoka koncentracija kancerogenih tvari. Isto je potvrdio jedan novozelandski institut, koji je zaključio da bi oni koji preporučuju e-cigarete trebali upozoriti korisnike na zdravstvene rizike identične onima koji nastaju zbog pušenja običnih cigareta.

Isprobana sredstva
Dok se ne obave dodatna ispitivanja, naučnici preporučuju da se za odvikavanje koriste žvakaće gume ili nikotinski flasteri, za koje je dokazano da ne sadrže štetne produkte koji se sada pripisuju e-cigareti.

jutarnji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije