Dužina suknje i sva njena značenja

Radiosarajevo.ba
Dužina suknje i sva njena značenja

Mlada umjetnica Rosea Lake, studentica grafičkog dizajna u Vancouveru, na svom je Tumblr blogu postavila fotografiju naziva Judgements (Osude), kojom je isprovocirala javnost.

Slika prikazuje ženu otpozadi sa deset riječi ispisanih na lijevoj nozi, koje su zapravo komentari na različite dužine suknje koju žena nosi. Najkraća je, dakako, popraćena komentarom 'kurva', a najduža sa 'gospođa', dok su između: drolja, sama je to tražila, provokativna, besramna, koketna, odmjerena, staromodna i čedna.

Rad Rosee Lake svojevrsan je komentar na društvo koje upisuje značenja čak i u komade odjeće koje imamo na sebi, kao i na činjenicu da žena, šta god radi, naprosto ne može zadovoljiti okolinu.

Lake je sliku napravila dok je još bila u srednjoj školi, s ciljem da skrene pažnju ljudima da prestanu s predrasudama u vezi sa načinom oblačenja žena.

„Shvatila sam da, čim vidim neku ženu u prekratkoj suknji, odmah pomislim ‘kurva’, a poslije mi bude žao. Ili pomislim da je svaka žena koja nosi hidžab ugnjetavana. Moramo da stvorimo atmosferu nepristrasnosti”.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije