Države s etničkom raznolikošću napreduju ako ih vodi žena

Radiosarajevo.ba
Države s etničkom raznolikošću napreduju ako ih vodi žena

Države s velikom etničkom raznolikošću obično pokazuju slabiji ekonomski razvitak od homogenijih država, međutim nova studija otkriva varijablu koja bi mogla izmijeniti ovaj trend, žene na liderskim pozicijama, piše Vox Feminae.

Profesorica menadžmenta Susan Perkins i njene kolege usporedili su stopu ekonomskog rasta 139 zemalja kroz 55 godina i došli do zaključka da nehomogene zemlje postižu značajno bolje rezultate sa ženom na vodećoj poziciji, prenosi Society Pages. Što je zemlja etnički raznolikija, učinak je bio snažniji.

Perkins i njeni koautori bili su veoma oprezni u objašnjavanju svojih rezultata, no smatraju da taj efekt ima veze sa stilom vođenja. Žene na vodećim pozicijama lakše sarađuju s drugima i nisu toliko autoritativne koliko muškarci.

“U zemljama s mnogo unutarnjih sukoba, ljudi često traže signale da će osoba na vlasti sarađivati s drugima, te da se neće ponašati diktatorski i brinuti samo o svojim osobnim ciljevima. Ženska rodna uloga simbolizira saradnju i osnaživanje marginaliziranih glasova”, kaže Nicholas Pearce, koautor studije.

Drugim riječima, rodni stereotipi u ovom slučaju čine žene vjerodostojnijima, a stvarne razlike u stilu vođenja mogu potvrditi ta očekivanja i pokazati se učinkovitijima u praksi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije