Drugorođena djeca – rođeni buntovnici

Radiosarajevo.ba
Drugorođena djeca – rođeni buntovnici


Brojni roditelji su vjerovatno i ranije primijetili ovu zanimljivost, ali stvar je sada dobila i naučno pokriće – drugorođena djeca su najčešće mnogo prodornija i imaju buntovan karakter kasnije u životu, za razliku od svoje konzervativnije starije braće i sestara. Prema naučnicima sa Univerziteta u Pennsylvaniji, koji su radili ovo istraživanje, prvorođena djeca su najčešće pomirljive prirode, dok su drugorođeni tu da bi pomicali granice svojim nezavisnijim osobnostima.

Istraživanje je rađeno na nekoliko stotina djece u više američkih država, dobi između 7 i 19 godina, uz razgovore s njihovim roditeljima. Uzeti su uzorci pljuvačke kako bi se izmjerila razina testosterona kod djece, a također su zamoljeni da pišu dnevnik o svemu što rade van škole. Rezultati ovakvog istraživanja pokazali su da djeca koja su rođena druga po redu jasnije pokazuju želju za neovisnošću i avanturistički duh, dok je to kod djece koja su rođena prva rijetkost.

Dodatni zanimljivi detalj ovog istraživanja, objavljenog u časopisu Child Development, je što je otkriveno da je i za dječake i za djevojčice korisno da se druže sa drugim djevojčicama i da to dodatno razvija avanturistički duh i samostalnost. Također, djeca kod koje je nivo testosterona viši u pubertetu otpornija su na društvene uticaje koji pogađaju razvoj njihove ličnosti.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije