Dr. Ranko Rajović: O roditeljstvu ćemo puno naučiti u izolaciji

Radiosarajevo.ba
Dr. Ranko Rajović: O roditeljstvu ćemo puno naučiti u izolaciji
Print Screen / Dr. Ranko Rajović:

“Puno ćemo naučiti o roditeljstvu tijekom ove izolacije, bit će teško, ali samo hrabro”, poručuje u razgovoru za portal HRT-a dr. Ranko Rajović, trenutno predavač na pedagoškom fakultetu u Kopru u Sloveniji.

Kod izolacije djece zbog epidemije koronavirusa ističe tri velika problema: smanjenu mogućnost kretanja, strah i agresivnost koja se javlja kada su dugo u zatvorenom prostoru.

Djeci će ovo ostati u jako lijepoj uspomeni. Jer to je prvi put, ne znam kada smo imali tu situaciju da provedemo jako puno vremena svi zajedno”, kaže on.

Nije isto raditi s djetetom od pet ili četiri godine ili djecom koja su starija.

“Najgore je rješenje da im damo videoigrice, laptope, evo vam dva-tri sata, to ne ide tako. Mora se praviti raspored”, kaže dr. Rajović.

Preporučuje dnevnu rutinu: uključite djecu u pripremu doručka, ručka i večere. Nakon doručka slijede obveze, za starije online škola, dok manja djeca mogu gledati zanimljive emisije o životinjama, preporučuje Discovery i National Geographic.

“Onda ide ručak, njegova priprema. Onda slobodno vrijeme. Svako dijete će dobiti popodne slobodno vrijeme, sat ili sat i pol, možda i dva. Tu neka radi što hoće, gleda neki film, neku emisiju, može čak i videoigricu. Onda uvečer ide priprema večere. Onda se gleda neki obiteljski film, djeca zajedno gledaju s roditeljima. Mala djeca obično se stavljaju u krilo, mama ili tata, zajedno čitaju knjige, savjetuje”, kaže dr. Rajović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije