Dokazano je: Rakija je zaista ljekovita!

Radiosarajevo.ba
Dokazano je: Rakija je zaista ljekovita!

 

Kako navodi list 'Poljoindustrija', Istraživanja su pokazala da umjereno konzumiranje rakije povećava koncentraciju dobrog, a snižava nivo lošeg holesterola, kao i da oni koji koji umjereno koriste piće, rjeđe obolijevaju od kardiovaskularnih bolesti kao što su infarkt srca, povišeni krvni pritisak i moždani udar.

''Jedna čašica rakije na dan liječi upale unutrašnjeg zida krvnog suda u kojem se nalaze masne naslage, koje mogu prouzrokovati pucanje i srčani udar. Također, rakija usporava stvaranje tromba i ubrzava njegovo razlaganje, ako već postoji'', kaže se u tekstu, piše Telegraf.rs.

Pri tome se pod 'umjerenim pićem', podrazumijeva jedno do dva alkoholna pića koja sadrže 10 grama alkohola, što odgovara jednoj  krigli piva, čaši vina ili čašici žestokog pića, s tim što se trudnicama ne preporučuje ništa od svega toga.

S druge stane, ako se uzima češće veća doza alkoholnih pića, onda je dejstvo štetno, jer može da ošteti srčani mišić i dovede do grčenja perifernih krvnih sudova.

U slučaju dugogodišnjeg svakodnevnog ispijanja većih količina, od 80 grama ili osam čašica rakije, može da dođe do zadebljanja i uvećanja srčanog mišića, s tim što su žene podložnije tim promjenama. Istovremeno, kod alkoholičara dolazi do povišenog krvnog pritiska i pojave arterijske hipertenzije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije