Dogodilo se na današnji dan

Radiosarajevo.ba
Dogodilo se na današnji dan

1979. - Mirko Hrgović je nekadašnji A reprezentativac naše zemlje. Rođen je 5. februara 1979. godine, a svoju fudbalsku karijeru započeo je u sinjskom NK Junaku. Nakon toga odlazi u Hajduk gdje se i nije najbolje snašao. U tom periodu, uglavnom je bio na posudbama u Mosoru i Solinu, ali je na kraju otišao u japansku Gamba Osaku. Nakon četiri odigrane utakmice došao je u Široki Brijeg, koji nastupa u bh. Premijer ligi, gdje se istaknuo dobrim igrama. Zaradio je time i nastup u reprezentaciji, te prema nekim informacijama 800.000 € vrijedan transfer u bundesligaški Wolfsburg.

1994. - Tržnica Markale u Sarajevu koja se nalazi u užem dijelu grada, u toku opsade Sarajeva od 1992. do 1996. godine, bila je meta skoro svakodnevnih granatiranja od strane VRS. Prvi masakr na glavnoj gradskoj tržnici, desio se 5. februara 1994. godine, između 12:10 i 12:20 poslije podne, kada je minobacačkim projektilom kalibra 120mm ispaljenim sa srpskih položaja ubijeno 68, a ranjeno 144 civila.

Ubrzo nakon ovog napada UNPROFOR je optužio ARBiH, misleći da je granata ispaljena sa njihovih položaja. Međutim, kasniji izvještaj UNPROFOR-a je primijetio grešku i konstatovao da se ne zna tačno s kojeg je položaja ispaljena granata. Tek u januaru 2004. godine, pred Haškim sudom dokazana je krivica Stanislava Galića, srpskog generala koji je komandovao opsadom Sarajeva, za ovaj zločin.

Dokaz za ovaj postupak je bilo svjedočenje balističkog eksperta Berke Zečevića, koji je ustanovio moguće lokacije odakle je granata ispaljena. Zečevićeva istraga je otkrila šest mogućih mjesta sa kojih je granata mogla biti ispaljena, od kojih su pet bili položaji VRS-a, a jedno pod kontrolom Armije RBiH. Mjesto pod kontrolom Armije RBiH je bilo vidljivo promatračima UNPROFOR-a, koji su potvrdili da tog dana ni jedna granata nije bila ispaljena sa tog položaja. Zečević je dalje objasnio da su se neki dijelovi projektila mogli proizvoditi samo u dva mjesta, a oba su bili pod kontrolom Vojske Republike Srpske. Treba napomenuti da je prof. Berko, također, svjedočio i protiv ratnog zločinca Radovana Karadžića.

Pomenuti Stanislav Galić je za ovaj zločin i mnogobrojne druge, koje je počinila vojska kojom je komandovao, osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

2008. - Petog februara 2008. godine u sarajevskom tramvaju mučki je ubijen Denis Mrnjavac, učenik Katoličkog školskog centra, odličan prijatelj, sin jedinac... Tog dana prekinuta je nevina mladost 17-godišnjeg dječaka, bez povoda, bez razloga, bez objašnjenja, u namjeri da se iz čiste obijesti pokaže i dokaže sila napadača.

Trojica mladića Berin Talić (19), Ademir Lelović (18) i Nermin Sikirca (17) pretukli su 17-godišnjeg Denisa Mernjavca. Napadači su Denisa tukli rukama i "bokserom", a Nermin Sikirica je nožem ubo vršnjaka u trbuh. Mrnjavac je od posljedica ranjavanja nekoliko sati kasnije preminuo u bolnici Koševu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije