Dogodilo se na današnji dan

Radiosarajevo.ba
Dogodilo se na današnji dan

1649. - Poslije osude na smrt zbog izdaje, pogubljen je engleski kralj Charles I Stuart. Tome je prethodila buržoaska revolucija koju je kralj izazvao svojim apsolutističkim načinom vladanja, kada je bio pobijeđen od strane Olivera Cromwella u bitkama kod Marston Mura i Nezbija i zarobljen.

1882. - Rođen je Franklin Delano Roosevelt, američki predsjedik i državnik. Za predsjednika SAD biran je četiri puta uzastopce 1932-1945. Za vreme velike ekonomske krize sproveo je niz socijalnih mjera, koje su mu donijele veliku popularnost. Godine 1941. objavio je Povelju o četiri slobode: misli, vjere, od bijede, od straha. Potpisao je Atlantsku povelju sa Vinstonom Churchillom i sa ogromnim autoritetom vodio američki narod u Drugom svjetskom ratu. Kao jedna od najuticajnijih ličnosti, učestvovao je na istorijskim konferencijama u Kazablanki, Vašingtonu, Kairu, Teheranu i na Jalti.

1894. - Charles King patentirao je pneumatski čekić.

1894. - Rođen je Boris III, sin Ferdinanda Koburga i poslednji bugarski kralj (1918-1943). Godine 1923. doveo je na vlast profašističku vladu A. Cankova, vodio je progermansku politiku i najzad 1941. uveo Bugarsku u Drugi svjetski rat na strani fašističkih sila.

1917. - Snimljena je prva džez ploča (Dark Town Strutters Ball).

1933. - Nemački predsjednik Hindenburg postavio je za kancelara Adolfa Hitlera, koji je formirao vladu zajedno sa Von Papenom.

1948. - Pripadnik polufašističke organizacije Hindu Mahasabha izvršio je u Nju Delhiju atentat na Mahatmu Gandija, indijskog političara i nacionalnog vođu.

1972. - Pakistan je izašao iz Komonvelta.

1972. - U gradu Deriju u Sjevernoj Irskoj, pripadnici britanskog 1. padobranskog bataljona pod komandom potpukovnika Dereca Willforda i kapetana Mikea Jacksona, ustrijelili su 26 demonstranata tokom marša koji je organizovala Asocijacije za građanska prava Sjeverne Irske u predgrađu Bogsajd. Trinestoro ljudi, od koji je šestoro bilo maloletno, umrlo je na licu mjesta, dok je još jedno lice preminulo četiri mjeseca kasnije od povreda zadobijenih tokom ovog incidenta. Za ovaj incident koristi se izraz Krvava (prokleta) nedelja.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije