Dogodilo se na današnji dan

Radiosarajevo.ba
Dogodilo se na današnji dan

1887. - Rođen je Arthur Rubinstein, pijanista, jedan od najvećih majstora klavira 20. vijeka. Bio je učenik Breithaupta i Paderevskog. Priređivao je koncerte po cijelom svetu i isticao se kao tumač Chopina i savremnih španskih kompozitora.

1917. - Američke trupe povučene su iz Meksika poslije 11 mjeseci uzaludne potrage za Panchom Villom, meksičkim revolucionarom optuženim za seriju krvavih napada u Novom Meksiku.

1939. - Veliki engleski pjesnik William Butler Yeats  preminuo je u 74. godini. Njegovo pjesništvo bilo je kosmopolitsko, sa naročitim osloncem na helensku i bizantijsku simboliku, istovremeno duboko vezano za irsko tlo i keltsku tradiciju, kao i za neposredne aktuelnosti vremena u kojem je živio. Predstavlja rijedak spoj sirove snage i visoke intelektualne refleksije, tradicionalnosti i neposredne dnevne angažovanosti, te je i danas uzor mnogim pjesnicima mlađe generacije. Rano je došao i do međunaronog priznanja, dobivši Nobelovu nagradu 1923. Osim poezije, veoma su značajni i njegovi pozorišni komadi, u stihu i prozi, sa temama iz keltske mitologije.

1986. - Američki šatl "Challenger" uzletio je iz Cape Canaverala na Floridi i poslije 73 sekunde eksplodirao. Milioni ljudi su posmatrali ovu tragediju u direktnom prenosu na televiziji. Nije bilo preživjelih. U sedmočlanoj posadi bila je i 37-godišnja učiteljica Christa McAuliffe, koja je trebalo da bude prvi običan građanin SAD-a koji će se naći u kosmosu. Iako se kasnije utvrdilo da je razlog eksplozije bio tehničke prirode, NASA u toku naredne dve godine nije slala astronaute u kosomos.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije