Dogodilo se na današnji dan

Radiosarajevo.ba
Dogodilo se na današnji dan

 49. p. n. e. - Cezar je prešao preko rijeke Rubikon u Italiji i time otpočeo građanski rat protiv Pompeja i Senata. Tom prilikom rekao je: "Kocka je bačena" (Alea iacta est), što je ostalo upamćeno kao sinonim za donošenje smjelih odluka.

1810. - Francuska crkva poništila je brak Napoleona i Žozefine.

1863. - Otvorena je prva podzemna željeznica u Londonu.

1920. - Održan je prvi sastanak Društva naroda osnovanog 1919. godine Versajskim mirovnim ugovorom.

1923. - Četiri godine nakon završetka Prvog svjetskog rata, predsjednik Warren G. Harding naredio je američkim okupacionim trupama stacioniranim u Njemačkoj da se vrate kući.

1941. - U Njujorku je premijerno izvedena predstava "Arsenik i stare čipke" Josepha Kesselringa.

1946. - U Londonu je održana Prva generalna skupština Ujedinjenih nacija kojoj su prisustvovali predstavnici 51 države. Nedelju dana kasnije, prvi put se sastao i Savet sigurnosti Ujedinjenih nacija i ustanovio svoja pravila. Tek 24. januara, Generalna skupština usvojila je svoju prvu rezoluciju.

2001. - Biljana Plavšić, haška optuženica za ratne zločine i genocid nad Bošnjacima, dobrovoljno se predala na suđenje u Haagu, 10. januara 2001. godine. Biljana Plavšić je zajedno s Radovanom Karadžićem, Momčilom Krajišnikom i Ratkom Mladićem bila u samom vrhu vodstva bosanskih Srba tokom agresije na BiH. Od 1992. do 1996. godine, bila je potpredsjednik Republike Srpske. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije