Dogodilo se na današnji dan

Radiosarajevo.ba
Dogodilo se na današnji dan

Prvi Dan zahvalnosti u SAD dogodio se zapravo na današnji dan 1619. godine kada se 38 kolonista iz britanskog kantona Berkeley iskrcalo na obalu Virginije i zahvalilo Bogu na sigurnom putovanju. Pedeset i pet godina kasnije već je osnovana prva misija na obalama jezera Michigan koja se smatra prvom zgradom u današnjem Chicagu.

Jedan od najutjecajnijih dnevnih listova u SAD, Los Angeles Times prvi puta je izašao na ulice 1881. godine. Mala pauza u važnim događajima trajala je do 1945. godine, kada je Senat odobrio ulazak SAD u novoosnovanu organizaciju Ujedinjenih naroda.

No, ovo je i tužan datum, posebno za Londončane koji su se 1952. godine probudili u gradu obavijenom gustom hladnom maglom, koja je zajedno s neizdrživim smogom ubila najmanje 12.000 ljudi u sljedećih nekoliko sedmica. Sedam godina nakon toga prvi majmun u svemiru vratio se živ i zdrav na Zemlju.

Na današnji je dan postavljen i jedan rekord. Naime, 1969. godine surfer Greg Noll zajahao je val visine 20 metara, što je do sada najveći izmjereni val kojeg je netko zajahao i ostao živ. Rekordno velika divovska lignja po prvi je puta snimljena u svom prirodnom okruženju, na kilometru dubine u Japanskom moru od strane automatskih kamera koje je postavio poznati zoolog Tsunemi Kubodera.

Najbolji strijelac prve šampionske generacije fudbalskog kluba Sarajevo, nakon teške bolesti preminuo je na današnji dan 2007. godine u Beogradu, gdje je i sahranjen. Antić je odigrao ukupno 276 utakmica u 7 sezona i postigao 140 golova. Može se reći da tada nije bilo ekipe koja je sa sigurnošću tvrdila da neće primiti gol na utakmici protiv bordo-bijelih, a za to bili zaslužni Boško Prodanović, Vahidin Musemić i Boško Antić.

Rođendani slavnih osoba počinju s Vasilijem Kandinskym, poznatim ruskim apstraktnim slikarom, nastavljaju se s tihom patnjom sadašnjih baka, Gerrardom Philipeom, francuskim glumcem. Američki glumac Jeff Bridges također je rođen na današnji dan, kao i Sergej Bubka, nenadmašni skakač s motkom. Popis završava s dvije zanosne dame, Marisom Tomei i Tyrom Banks.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije