Dogodilo se na današnji dan

Radiosarajevo.ba
Dogodilo se na današnji dan

 Austrougarske trupe zauzele su brčanski kraj 17.9.1878. godine i stavili ga pod vojnu upravu. Po selima u kojima su vođene borbe bilo je više mrtvih i ranjenih nego li same vojske. Od okupacijske vojske je zbog slabe obaviještenosti stradao i dio civilnog kršćanskog stanovništva, jer su i njih zbog slične nošnje smatrali muslimanima, pobunjenicima.

17. septembra 1921. godine fudbalski klub "Željezničar" je odigrao prvu zvaničnu utakmicu, i to protiv tada jedne od najpoznatijih fudbalskih ekipa na teritoriju BiH, ekipe "Sašk Napretka", te većina ovaj datum (17.09.1921.) smatra rođendanom jednog od najboljih fudbalskih klubova u BiH, FK "Željezničar"

Sergej Barbarez rođen je u Mostaru na današnji dan 1971. Igrao je za Velež, Hannover, Union Berlin, Hansu Rostock, Borrusiu Dortmund, Hamburger SV i Bayer Leverkusen u kojem je 2008. završio bogatu igračku karijeru. 

Za bh. reprezentaciju debitovao je 1998, a od dresa nacionalne selekcije se oprostio 2008. Za reprezentaciju je odigrao 47 utakmica i postigao 17 golova.

Mirza Teletović je rođen 17. septembra 1985. godine u Mostaru. Trenutno je član španske Caje Laboral, za koju veoma uspješno nastupa u ACB ligi i Euroligi. Teletović je imao zapažen nastup na Eurobasketu u Sloveniji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije