Dogodilo se na današnji dan

Radiosarajevo.ba
Dogodilo se na današnji dan

1862. godine u mjestu St. Germain-en-Layeu rodio se Claude Debussy jedan od najistaknutijih kompozitora francuske i cjelokupne muzike novijeg doba. Zanosio se težnjama slikara impresionista i pjesnika simbolista, pa je i u muzičko stvaralaštvo uveo novi stil impresionizam. 

1874. godine u Munchenu rođen je njemački filozof Max Scheler. Bavio se pitanjem etike i antropologije. Umro je u Frankfurtu 9. maja 1928. godine. 

1910. godine carski Japan i formalno je anektirao Koreju koja je do tad bila pod protektoratom Kine. U Japansko-Kineskom ratu krajem 19. stoljeća Tokio je preuzeo politički i ekonomski utjecaj u Koreji, a kad je učvrstio vlast, jednostavno je zemlju pripojio svom carstvu. 

1933. godine u Zagrebu je rođena glumica Sylva Koscina pravim imenom Silva Koščina. Domaćoj publici poznata je po ulozi u filmu 'Bitka na Neretvi'. 

1941. godine nacističke jednice doprle su do Lenjigrada, čime je počela velika bitka za taj grad koja je završena tek u januaru 1944. godine pobjedom Crvene armije. 

1985. godine u nesreći aviona u letu iznad Engleske poginulo je 55 putnika. - 2002. godine trinaest Njemaca, Britanac, Amerikanac te tri člana posade poginuli su u avionskoj nesreći malog putničkog aviona u blizini turističkog grada Pokhara.

1988. godine umro je Rejhan Demirdžić, bosanskohercegovački pozorišni, filmski, radijski i televizijski glumac, te televizijski scenarista

1992. godine poginuo je nosilac Zlatnog ljiljana Ramiz Salčin

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije