Dogodilo se na današnji dan

Radiosarajevo.ba
Dogodilo se na današnji dan

Kalendar civilizacije Maja počeo je s odbrojavanjem 3114. godine pr.n.e. 

Nakon višemjesečne opsade i razaranja od strane španskih konkvistadora 1521. osvojen je Tenochtitlan, glavni grad Asteškog carstva. 

Francuski kralj Louis XVI. 1792. godine formalno je uhapšen i od Nacionalnog tribunala proglašen neprijateljem naroda. 

Serijom napada Luftwaffea na britanske radarske stanice i vojne vazduholovne baze 1940. počela je 'Bitka za Britaniju'. 

Istočnonjemačka vojska i policija 1961. godine zatvorila je granicu između Njemačke Demokratske Republike i Savezne Republike Njemačke, te je započela izgradnju Berlinskog zida. 

Engleski pisac i filmski redatelj Alfred Hitchcock, kultna ličnost istorije filma, dobitnik brojnih nagrada i priznanja, rođen je u Londonu 1889. godine.

Kubanski političar Fidel Castro, revolucionar koji je sa svojim pokretom '26. srpnja' srušio režim Fulgencia Batiste i postao predsjednik Kube rođen je 1926. godine u Mayarí.

U sarajevskom kafiću "Ocho Rios", 13. augusta 2009. godine, ubijen je dvadesettrogodišnji konobar i suvlasnik kafića Amar Mistrić. Dva mladića, nakon što nisu posluženi pićem, pucali su u konobara i nanijeli mu teške povrede usljed kojih je dva sata kasnije preminuo u Kliničkom centru Sarajevo.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije