Dodijeljene nove kulinarske Michelin zvjezdice

Radiosarajevo.ba
Dodijeljene nove kulinarske Michelin zvjezdice

Danas su u Francuskoj objavljeni novi vlasnici Michelin zvjezdica, koje predstavljaju jedno od najvažnijih rangiranja u svijetu kulinarstva, javlja Anadolu Agency.

Ove godine tri Michelin zvjezdice dobio je francuski kuhar Arnaud Lallement iz grada Reims u regiji Champagne.

Lallementa, 39-godišnjeg kuhara, ove godine je kulinarski vodič Gault i Millau proglasio i kuharom godine. Poznati kuhar vlasnik je i restorana l'Assiette champenoise, u kojem cijena ručka iznosi 68 eura, a cijena večere kreće od 258 eura. Prvu Michelin zvjezdicu Lallament je dobio 2001. godine, a 2005. i drugu.

U Francuskoj postoji 27 kuhara koji posjeduju tri Michelin zvjezdice. Ove godine Michelin je nagradio šest kuhara sa po dvije zvjezdice, i 57 kuhara sa po jednom. U Francuskoj postoji 79 kuhara sa dvije i 504 kuhara sa jednom Michelin zvjezdicom.

Posjedovati Michelin zvjezdicu veoma je važno za glavne kuhare u Francuskoj. Kuhare kojima dodijeli zvjezdice, Michelin nakon niza godina i bez prethodne najave može provjeravati, a zadržava i pravo da oduzme dodijeljenu zvjezdicu. Prošle godine jedan kuhar kojem je Michelin oduzeo zvjezdicu upao je u krizu i počinio samoubistvo sačmaricom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije