Djevojčici nakon gutanja disk-baterije progorio jednjak, završila je na operaciji

0
Radiosarajevo.ba
Djevojčici nakon gutanja disk-baterije progorio jednjak, završila je na operaciji
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Ilustracija

Malo dijete koje je progutalo prsten i završilo na hitnoj nedavno, srećom, nije bilo u velikoj opasnosti.

Često na hitnoj imaju slučajeve djece koja su progutala neki predmet, mahom kovanice, kamenčić ili igračku. Većina će proći spontano kroz gastrointestinalni sistem bez potrebe za ljekarskom intervencijom.

Neki od tih predmeta imaju veću vjerovatnoću da se zaglave u nekom dijelu probavnog sistema, uglavnom predmeti koji su većeg promjera od 2-2,5 centimetra i duži od 3-5 centimetara, oštri predmeti ili gutanje više magneta. Posebno opasno je gutanje litijske odnosno disk-baterije, čije posljedice mogu biti teške pa čak i fatalne. U posljednja dva desetljeća u svijetu se broj rizičnih gutanja disk-baterija kod djece povećao čak sedam puta!

Teška nesreća u centru Sarajeva, pričinjena velika materijalna šteta

Teška nesreća u centru Sarajeva, pričinjena velika materijalna šteta

Sve više djece ima čudan zdravstveni problem, doktori krive mobilne uređaje

Sve više djece ima čudan zdravstveni problem, doktori krive mobilne uređaje

Oštećenja za dva sata

"Imam dojam da roditelji i nisu svjesni opasnosti, niti upoznati s mogućim posljedicama. Naime, ukoliko se baterija zaglavi u jednjaku, vrlo brzo dolazi do teškog oštećenja, što je uzrokovano s više faktora: pritiskom na tkivo, toplinskom energijom, curenjem alkalne tekućine, električnom ozljedom, a smatra se da najveći efekt ima elektroliza koja se događa kada je baterija zaglavljena te je u je bliskom kontaktu s tkivom jednjaka koje se onda ponaša kao provodnik između dva pola baterije. Vrlo brzo dolazi do nekroze tkiva, slično gutanju korozivnog sredstva, te jednjak može biti oštećen čak i cijelom debljinom stijenke, odnosno doslovno može nastati rupa u jednjaku", opisuje dr. Barbara Perše, pedijatrijska gastroenterologinja i hepatologinja Klinike za pedijatriju KBC-a Sestre milosrdnice i dodaje:

"Uz jednjak mogu biti oštećene i susjedne strukture kao što je dušnik, zatim velike krvne žile i kralježnica. Može nastati prolaz (tzv. fistula) između ovih struktura i posljedično masivno krvarenje ili gušenje. Nažalost, teška oštećenja nastaju vrlo brzo, već unutar dva sata te se ukljanjanju mora pristupiti u najkraćem mogućem vremenu".

Ako baterija neometano prođe jednjak, vjerovatnost oštećenja puno je manja te nije nužno hitno uklanjanje osim ako dijete ima simptome, ako je progutalo više baterija ili ako je uz bateriju progutalo i magnet.

U hitnoj su ambulanti imali slučaj djevojčice s neprepoznatom ingestijom disk-baterije, dakle roditelji nisu vidjeli da ju je progutala. Progorio joj je dio jednjaka i spojio se s dušnikom te je morala na operaciju.

Smrtni slučajevi

Kod nas, srećom, nije bilo smrtnih slučajeva, ali u SAD-u ih je bilo. Među svim slučajevima djece koja su progutala strana tijela postotak djece koja su progutala baterije procjenjuje se i do 25 posto. Među njima je njih 12,6 posto pretrpjelo teške ili smrtonosne povrede.

Višestruki porast ingestije disk-baterija vjerojatno je posljedica povećanog broja elektroničkih uređaja u domaćinstvima i brojnih igračaka na baterije, stoga je Europsko društvo za pedijatrijsku gastroenterologiju hepatologiju i prehranu (ESPHGAN) osnovalo radnu grupu kako bi poboljšalo mjere prevencije te dijagnostiku i liječenje. U saradnji s European Portable Battery Association (EPBA), ESPGHAN je pokrenuo aktivnosti za podizanje svjesnosti o ovim rizicima.

Pokrenut je i dan svjesnosti o opasnosti od disk-baterija ‘International Button Battery Awareness Day’ koji se obilježava 12 juna. Edukativne je materijale i Hrvatsko društvo za pedijatrijsku gastroenterologiju hepatologiju i prehranu (HDPGHD) postavilo na svoje stranice, a namijenjene su prvenstveno roditeljima te medicinskom osoblju.

Prevencija i simptomi

"Potrebno je upoznati roditelje s opasnostima, upozoriti ih na simptome koji su mahom nespecifični te je vrlo teško prepoznati ingestiju bez svjedoka. Također treba pokušati uvesti mjere prevencije: identificirati koji aparati i koje igračke sadrže baterije, dobro pričvrstiti poklopac na kućište baterije i nikako ne ostavljati disk-baterije na otvorenom, ni potrošene. Ako ipak dođe do ingestije, kao prva mjera kod djece starije od godinu dana može se eventualno dati 10 ml meda. Zvuči neobično, ali smatra se da med obloži bateriju i sluznicu jednjaka te je manji efekt na samo tkivo. Ovaj postupak nikako ne bi trebao odlagati što brži dolazak u hitnu službu i pregled ljekara", savjetuje doktorica.

Simptomi koji ukazuju na ovaj nemili događaj su slinjenje, otežano i bolno gutanje, kašalj, bol u trbuhu, gubitak tjelesne mase, povraćanje ili iskašljavanje krvi, razdražljivost, bolovi u prsima, povišena temperatura, promuklost, kratak dah, crna, ljepljiva stolica nalik katranu te piskajući zvuk pri disanju, pišeVečernji list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije