Djevojčica bičevana do smrti zbog 'veze' sa oženjenim

Radiosarajevo.ba
Djevojčica bičevana do smrti zbog 'veze' sa oženjenim


Zadnje riječi Hene Akhter njenoj majci bile su da je nevina, ali to nije bilo dovoljno da spasi ovu 14-godišnju djevojčicu, piše Cnn.com. Njene komšije iz sela u bangladeškom okrugu Shariatpur oštro su je osudile. Prema njima ona je kriva za vezu sa oženjenim muškarcem. Imam iz lokalne džamije je odredio fetvu i kaznu od 101 javnog udarca bičem.

Hena je klonula nakon 70. Krvava i u ožiljcima odvedena je u bolnicu gdje je umrla sedmicu kasnije.

Autopsija je pokazala da povreda na njenoj koži nije bilo, te je njena smrt proglašena za samoubistvo. Henina porodica je insistirala da se njeno tijelo ekshumira, da pokažu svijetu šta se dogodilo njihovoj kćerci.

Šerijatski zakon: Ilegalan ali se i dalje praktikuje

Hena je bila najmlađe od petero djece nadničara Darbesh Khana i njegove žene Aklime Begum. Mahbub Khan, koji se vratio nakon rada u Maleziji, pratio je Henu do kuće, rekao je njen otac koji se žalio poglavarima sela na Mahbuba, njegovog nećaka, tri puta starijeg od njegove kćerke. Poglavari su Mahbubu propisali kaznu od 1.000 dolara u obveznicama, ali pošto je on sin Dareshovog starijeg brata, otac je zamoljen da obustavi slučaj.

Henina sestra Alya rekla je da je mnogo mjeseci ranije, u jednoj zimskoj noći, dok je Hena hodala od svoje sobe do vanjskog toaleta, Mahbub Khan Henu skinuo, prebio i silovao.

Hena je pokušala pobjeći, rekla je Alya za CNN. Žena Mahbub Khana je čula Henine vriske i kad je vidjela sa njenim mužem odvukla je u svoju kolibu i pretukla na podu. Sljedećeg dana stariji seljani su zasjedali i imam je propisao fetvu. Khan i Hena su proglašeni krivi za nedozvoljenu vezu. Njena kazna je bila 101 udarac bičem, a njegova 201.

Mahbub Khan je pobjegao nakon prvih nekoliko udaraca. Darbesh Khan i Aklima Begum nisu imali izbora osim da poštuju imamovu naredbu. Morali su gledati kako bič probija kožu njihove kćerke, nakon čega je pala na pod.

"Šta se desilo Heni je nesreća i mi smo posramljeni što joj nismo mogli pomoći", rekla je Sultana Kamal, koja vodi organizaciju za ljudska prava Ail o Shalish o Kendro.

Ujedinjeni narodi procijenuju da je skoro pola žena u Bangladeshu žrtva kućnog nasilja i da su izložene silovanju, prebijanjima, napadima kiselinom i čak i smrću zbog patrijarhalnog sistema te zemlje.
Nedovoljno stara i za brak

Henino tijelo je ekshumirano u februaru i izvršena je druga autopsija. Otrkiveno je da je Hena umrla od unutrašnjeg krvarenja i da je imala na sebi tragove više ozlijeda. Policija sprovodi istragu i uhapšeno je više osoba, uključujući Mahbub Khana.

"Nemam ništa da zahtijevam osim pravde", rekao je njen otac, vodeći reportera na mjesto mu je kćerka silovana. Policija je čuvala Heninu porodicu početkom ovog mjeseca. Darbesh i Aklima su bili u strahu od odmazde jer su govorili protiv imama i poglavara sela.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije