Dječak narandžaste kože

Radiosarajevo.ba
Dječak narandžaste kože

Jedenje mrkve dječaku Leu Barnettu može pomoći da bolje vidi u mraku, ali ga isto tako čini uočljivim – njegova je koža, naime, narandžaste boje, piše Daily Mail.

Trogodišnjak se smatra jedinom osobom u Velikoj Britaniji koja pati od poremećaja gdje njegov organizam ne može variti karoten, koji namirnicama kao što je mrkva daje sprecifičnu narandžastu boju. Kada se količina karotena u njegovom tijelu poveća, njegova koža postaje narandžasta.

Njegova majka Angie je stoga bila primorana uvesti strogi režim prehrane koji isključuje svu hranu bogatu karotenom. Kaže da je primijetila problem kad je njezin sin imao samo šest mjeseci.

''Imao je upalu pluća i bili smo ozbiljno zabrinuti za njegovo zdravlje; počeli su da mu otkazuju bubrezi i jetra i mislili smo da je zbog toga njegova koža narandžasta. No, mjesec dana nakon oporavka, boja njegove kože je i dalje bila narandžasta.''

Nakon analize krvi, doktori su ustanovili da dječaku nedostaje jetreni enzim koji ima funkciju pretvaranja karotena u vitamin A, jačajuči pritom imunološki sistem. 

Velika količina karotena ne predstavlja ozbiljan zdravstveni problem i rizik, no Leov je imunološki sistem bio tu tolikoj mjeri slab da bi ga čak i obična prehlada mogla ubiti ako nije uzimao svoju dnevnu dozu vitamina A. 

U njegovom se organizmu nagomilala velika količina karotena, toliko da je njegova koža ostala narandžasta čak i nakon prestanka konzumiranja spornih namirnica. No, s vremenom, boja dječakove kože se vratila u normalu.

 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije