Djeca ne bi smjela nositi mobitele u džepu

Radiosarajevo.ba
Djeca ne bi smjela nositi mobitele u džepu

U italijanskom gradu Bresci je prvi put u svijetu sudski utvrđeno da je dugotrajna upotreba bežičnog telefona odnosno mobitela uzrok tumora, odnosno karcinoma.

Apelacioni sud u tome talijanskom gradu izmijenio je prvostepenu presudu i osudio INAIL (Nacionalni zavod za invalidnost i nesreće na radu) na plaćanje odštete Innocenteu Marcoliniju (57), koji je stekao 80-postotnu invalidnost nakon dviju operacija dobroćudnog pa zloćudnog tumora na ličnom živcu trigeminusu. Marcolini je bio izložen užasnim bolovima, zbog čega je tretiran morfijem.

Sud je prihvatio Marcolinijevu tvrdnju da je radi posla od 1991 do 2003 dnevno 5-6 sati imao na tom mjestu prislonjen mobitel odnosno bežični telefon. Prihvatio je, kao mjerodavnu, i studiju švedskog profesora Lennarda Hardella koji tvrdi da elektromagnetski valovi mobilnih telefona mogu izazvati neoplaziju.

Odbio je pak kao zastarjelu studiju Svjetske zdravstvene organizacije iz 2000. po kojoj je incidencija neoplazija veoma mala s obzirom na golem broj korisnika mobilne telefonije, a kao pristranu studiju Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) jer su je sufinancirali neki proizvođači mobitela.

Stoga je presudio da je duga upotreba mobilnih telefona jedan od uzroka raka na tom mjestu i priznao Marcoliniju prava koja proistječu iz invalidnosti uslijed nesreće na radu.

Studije koje su ranije potvrdile štetnost mobitela

U šest od osam studija koje su ispitivale utjecaj mobitela na zdravlje, mogla se naći povezanost s povećanim rizikom za gliom, najčešći tumor mozga.

Dvije od sedam studija dokazale su povećani rizik nakon desetogodišnje upotrebe za nastanak akustičkog neurinoma (benigni tumor živca između uha i mozga).

Izraelska istraživanja pokazala su 50 posto veću vjerojatnost za tumor parotidne žlijezde slinovnice.

Znanstvenici tvrde da su zračenjem od mobitela ugroženija djeca zato što zračenje može prodrijeti dublje u mozak zbog tanje lubanje.

Neke studije tvrde da postoji dva i po puta veći rizik za tumor na mozgu na onoj strani glave na kojoj se uobičajeno koristi mobitel tijekom razgovora.

Djeca ne bi smjela često upotrebljavati mobitele niti ih držati primjerice u džepu.

jutarnji.hr

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije