Divlja ili uzgojena poslastica: U iščekivanju šparoga...

Radiosarajevo.ba
Divlja ili uzgojena poslastica: U iščekivanju šparoga...

U proljeće štandovi na pijacama postanu bogatiji za još jednu omiljenu poslasticu - šparogu.

Ova višegodišnja zeljasta biljka iz porodice je Asparagaceae. Smatra se da je porijeklo šparoga istočni Mediteran, no moguće ih je pronaći i u divljini na području Europe, Kavkaza i zapadnog Sibira. Šparoge su veliki rod s oko 300 vrsta. Divlja šparoga ima intenzivniji okus od one koja se uzgaja u vrtu.

Prema sastavu se razlikuju divlje i uzgojene šparoge, bijele i zelene. Za prehranu su najbolje divlje šparoge jer imaju najviše vitamina, a isto tako se smatraju jednim od najboljih izvora folne kiseline i beta karotena. Jedu se svježe ili konzervirane, a u frižideru mogu stajati do tri dana.

Hranjivost šparoga

Iako osim vitamina ne sadrže mnogo hranjivih tvari, ipak su poznat antioksidant. Flavonoidi iz šparoge produljuju djelovanje vitamina C. Važno je poznavati strukturu biljke da se procesom pripreme hrane ne bi odstranili biološki vrijedni sastojci. Zbog niske energetske vrijednosti, šparoge su odlična podrška dijetama.

Priprema šparoga

Nakon rezanja, šparoga brzo propada pa je bitno pripremati je svježu i dok je još tvrda. Priprema šparoga je jednostavna. Obično se pripremaju skuhane u slanoj vodi, kao supa ili pržene s jajima. Ako ih želite pržiti: operite, odstranite donji tvrdi dio, a mekani dio stabljike izlomite na male komade. Dinstajte na ulju (na laganoj vatri) četiri do pet minuta, savjetuje Ordinacija.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije