Dinosauri, rođendani i ples su politički nekorektni

Radiosarajevo.ba
Dinosauri, rođendani i ples su politički nekorektni

Kako bi se izbjegla politička nekorektnost, grad New York je zabranio reference na dinosaure, rođendane, Noć vještica i druge termine u testovima, prenosi New York Post

Do odluke je došlo zato što bi te riječi mogle da "prouzrokuju neugodne osjećaje kod studenata". Dinosauri asociraju na evoluciju, što bi moglo uznemiriti fundamentaliste, rođendane ne slave Jehovini svjedoci, dok Noć vještica sugeriše paganske rituale. Čak je i ples tabu, jer se neke sekte protive plesu. Grad je, ipak, učinio iznimku za balet. 

Zabranjeni termini su naglašeni u zahtjevu koji se podnosi kompanijama koje pripremaju testove iz područja engleskog jezika, matematike, kao i naučnih i društvenih testova.

Riječi koje sugerišu bogatstvo se također ne preporučuju jer mogu izazvati zavist. Siromaštvo se, također, nalazi na listi, kao i reference na razvode ili bolesti, jer djeca koja polažu testove mogu imati porodicu koja je razvedena ili bolesna. Na listi se zbog ekonomske osjetljivosti nalaze i bazeni i računari, ali su dozvoljena spominjanja računara u školama ili bibliotekama. Terorizam i ropstvo su, također, zabranjeni.

Zvaničnici navode da su takve zabrane uobičajena procedura. 

"Ovo je uobičajeni jezik koji se koristi pri pripremi ovih testova već niz godina i dozvoljava našim studentima da neometano završe testove", izjavila je za New York Post zvaničnica Odsjeka za obrazovanje, naglasivši da nije riječ o cenzuri. 

Kako za New York Post navodi profesorica s Columbia univerziteta Deanne Kuhn "kontroverzne teme se ne bi trebale izbjegavati, ukoliko je cilj da studenti pokažu kvalitetniji vid razmišljanja".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije